Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Едва 15% от аутсорсинг компаниите у нас връщат екипите си в офиса

Нито една компания от сектора не се е възползвала от мерките на правителството

Едва 15% от аутсорсинг компаниите у нас връщат екипите си в офиса

Снимка: Pixabay

Само 15% от компании ще върнат целия си екип в офисите. Това става ясно от проучване сред членовете на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), съобщават от организацията.

Всяка трета компания планира да удължи работата от вкъщи, а над половина от анкетираните са избрали варианта за поетапно връщане или организиране на работата в офиса на смени. „Вътрешните анализи показват, че дистанционната работа по никакъв начин не се е отразила на ефективността и качеството на предлаганите от тях услуги.  Затова членовете на AIBEST смятат да запазят и в бъдеще част от практиките, прилагани при извънредното положение, като дадат възможност за увеличаване на часовете за работа от вкъщи и продължат с професионалното развитие през виртуални обучения и онлайн платформи“, се казва в съобщението. 

Още по темата

Компаниите от т.нар. „индустрия на знанието“ гледат на пандемията от COVID-19 като възможност за ускоряване на дигитализацията и потенциал за развитие на бизнеса им. 62% от членовете на AIBEST декларират, че кризата не се е отразила значително на бизнеса им и нито една компания от сектора не се е възползвала от икономическите мерки на правителството.

За да минимизират негативния ефект от кризата върху бизнесите и непредсказуемостта на положението, в рамките на тези две месеца  44% от членовете в асоциацията са предприели вътрешни мерки като замразяване на назначаване на служители и увеличение на заплатите. Редуциране на броя на работните часове и намаляване на част от нефинансовите стимули, но със запазване на допълнителното здравно осигуряване на служителите, са част от практиките по време на извънредното положение.

Нито една от компаниите към момента не е прибягнала към крайни мерки за освобождаване на голям брой служители. Свободният ресурс е ангажиран активно в разработване на собствени продукти и услуги, както и в предоставяне на дигитални решения в полза на държавата в борбата с COVID-19. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Работя в сектора и поддържам много контакти с колеги от други фирми. Криза има и в този сектор, но може би не толкова мащабна, сравнявайки я примерно с туризма и ресторантьорството. Хора се освобождават (предимно такива на изпитателен срок) или минават на 4ч работен ден. Факта че нито една фирма не се е възползвала от мярката 60/40 не е защото фирмите са цъфнали и вързали, а защото тази мярка просто не работи за нас. Условието да докажеш по-нисък оборот през месец март сравнено с предходната година няма как да бъде изпълнено. При продължаване на кризата, проблемите при нас ще се задълбочат.

Още от Икономика и политика
Слабо подобрение на бизнес климата в България през септември