IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от добавката за обществото върху износа на електроенергия

Веднъж вече цветните енергии бяха добавяни в цената и това на практика спря износа на електроенергия

08:17 | 24.04.15 г. 5
Ефектът от добавката за обществото върху износа на електроенергия

Вече повече от година цената за износ на електроенергия е по-ниска, отколкото в страната, и причината е, че износителите не плащат добавките „Задължения към обществото“ - тоест преференциалните условия в договорите за изкупуване на зелената енергия на "американските" централи и когенерациите - или т.нар. цветни енергии - зелена и кафява.

Таксата беше премахната от правителството на Пламен Орешарски през лятото на 2013 година и целта беше „да отпуши износа“ на електрическа енергия. В момента обаче бизнесът у нас все по-ясно настоява това положение да се промени, защото България реално подкрепя конкурентоспособността на съседните държави, а не своите предприятия.

По всичко личи, че правителството рано или късно ще се вслуша в този призив – по време на срещата между управляващите и индустрията, организирана от КРИБ преди седмици, вече се чуха заявки в посока задълженията към обществото отново да влязат в цената за износ.

Експерти обаче се опасяват, че по този начин отново ще се стигне до ситуацията от средата на 2013 година, когато износ практически липсваше. Тогава централите не работеха на пълна мощност и реално цената на микса се повиши, защото НЕК не изкупуваше евтина енергия, а изпълняваше задълженията по преференциалните договори, припомни проф. Атанас Тасев по време на дискусия за състоянието на енергетиката.

За него включването на добавката може да стане само при добра конюнктура на пазарите, когато производителите ще могат да продават и по-скъпо електричество, защото ще има търсене. А подобна ситуация в региона липсва от началото на кризата през 2009 година, категорични са експертите.

По време на дискусията стана ясно още, че държави като Унгария, например, в моменти, когато пазарът го позволява, започват да внасят електричество и спират своите мощности, защото е по-евтино. Това може да стане през пролетта, защото потреблението намалява, а заради топящите се снегове има достатъчно вода за водните централи и те произвеждат евтина електроенергия.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обаче е категоричен – износът не трябва да бъде субсидиран. Така облекчаваме условията за чуждия бизнес и товарим нашия, обясни той. Самите представители на бизнеса коментираха, че производителите на електроенергия трябва да бъдат гъвкави и ако добавката „Задължения към обществото“ е висока – да намалят цената на електричеството.

Истината обаче вероятно е някъде по средата и затова трябва да бъде потърсен балансът и в отношенията, и в цените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Реално е крайно време тарикатите да почнат да влизат в затвора заради незаконни практики - добавка за туй, за онуй, а за народа само х*й ! Продажници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 8 години
На пазара си има цена , или влизаш в нея или не - избора си е твой . А дали пазара ще признае цветни , кафяви и пенбени енергии не зависи от тоя дето ги включва или изключва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Rumen_
преди 8 години
Ако има такава добавка, тя трябва да е върху преноса а не върху износа, за да се отнася и за транзитираната енергия от Румъния към Турция примерно. Иначе ще спрем нашият износ и ще насърчим Румънският.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
fairfax
преди 8 години
А по второ направление какво изнасяме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
87
преди 8 години
Не е коректно да се говори по този начин. Задълженията за зелена и пембяна енергия са поети на държавата ни и нас, не от чуждите компании. Ако някой трябва да плаща преференциални хипер-дупер цени, това сме ние които сме го поели този ангажимент. Няма нито логика, нито причина да съсипваме енергетиката си, като я караме да продава навън с включени добавки, това означава просто да спрем част от централите, т.е. да си ударим икономиката ни.Отделно, това е износ по първо направление, на тока. Плаща се в конвертируема валута, която ни е много нужна защото сме във валутен борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още