Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК иска България да ускори прилагането на законодателството за околната среда

Въздействието върху зони от защитетана мрежа „Натура 2000“ систематично не е било вземано предвид за нови проекти

ЕК иска България да ускори прилагането на законодателството за околната среда

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) изпраща последно предупреждение на България заради системни слабости при прилагането на законодателството на ЕС относно природата.

С Директивата на Европейския съюз (ЕС) за птиците и Директивата на ЕС за местообитанията се установява мрежа на равнище ЕС от защитени зони „Натура 2000“. В Европейския зелен пакт и европейската стратегия за биологичното разнообразие се посочва, че за ЕС е от решаващо значение да спре загубата на биологично разнообразие чрез защита и възстановяване на биологичното разнообразие, съобщават от ЕК. 

Още по темата

В зоните по „Натура 2000“ могат да се извършват икономически дейности, при условие че няма неблагоприятно въздействие върху целостта на зоните. В България кумулативното въздействие от съществуващи и одобрени планове и проекти в зони по „Натура 2000“ систематично не е било вземано предвид при оценяването на въздействието на нови планове и проекти.

Вследствие на това е разрешено извършването на множество промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на целите за опазване на природата. Комисията започна процедура за установяване на нарушение и изпрати допълнително официално уведомително писмо на България през юли 2018 г. Нови жалби и проверка на разрешения, дадени в зони по „Натура 2000“ през 2019-2020 г., показват, че този структурен проблем все още е налице и продължават да се издават разрешения за планове и проекти въз основа на недостатъчни оценки или дори при липсата на подходящи оценки. България разполага с два месеца, за да отстрани нарушението. В противен случай Комисията може да сезира Съда на ЕС.

Интелигентен транспорт

Също така ЕК е взела решение да изпрати мотивирани становища на България, Хърватия, Латвия и Словения заради това, че не прилагат правилата на ЕС относно предоставянето в целия ЕС на информационни услуги за мултимодални пътувания. Пътуващите в Европа често не разполагат с достатъчно информация за пътувания „от врата до врата“. Ето защо от държавите членки се изисква да създадат национални точки за достъп, за да направят достъпни данните в подкрепа на информационните услуги за мултимодални пътувания.

Изисквания за безопасност на тунелите

Комисията призовава България и още 4 държави членки да приложат изцяло Директивата относно мерките за безопасност в големите пътни тунели. С Директивата се установяват минимални мерки за безопасност, свързани с инфраструктурата и експлоатацията на тунелите. Тя се прилага за всички тунели от трансевропейската пътна мрежа с дължина над 500 метра. Засегнатите държави членки не са приели пълния набор необходими мерки, за да гарантират най-високите стандарти за безопасност в някои от тунелите, които попадат в това приложно поле. Днешните мотивирани становища следват официалните уведомителни писма, изпратени през октомври 2019 г. Съответните държави членки разполагат с два месеца, за да уведомят Комисията за мерките, предприети за коригиране на това положение.

Енергетика и климат

Комисията е изпратила официални уведомителни писма на България и други 12 държави членки за това, че не са представили своите национални дългосрочни стратегии за саниране. Съгласно Директивата за енергийните характеристики на сградите държавите членки са задължени да представят на ЕК своите национални дългосрочни стратегии за саниране до 10 март 2020 г.

Сигурност на доставките на петрол

Други уведомителни писма са изпратени на България, Чехия и Румъния с искане за предприемане на действия за осигуряването на пълно прилагане на законодателството на ЕС относно запасите от петрол. С Директивата за запасите от нефт от държавите членки се изисква да поддържат минимални запаси от суров петрол и/или нефтопродукти в количество, което съответства най-малко на по-голямата от двете величини: 90 дни среднодневен нетен внос или 61 дни среднодневно вътрешно потребление.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Танцовите школи може да заработят от началото на февруари