Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК предлага на България при нужда да транспортира COVID болни в други страни

Настоящата коронавирусна вълна трябва да бъде овладяна за 10-15 дни, споделя здравният министър Стойчо Кацаров

ЕК предлага на България при нужда да транспортира COVID болни в други страни

Стойчо Кацаров Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) е предложила при нужда България да транспортира болни от COVID-19 в други държави, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв. Този план вече е обсъден от него и еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кирикиаду.

„Най-лошият сценарий за страната ни е да се изчерпа капацитетът на болниците и те да не могат да приемат пациентите", предупреди Кацаров. По думите му настоящата вълна трябва да бъде овладяна за 10-15 дни. „След 10-15 дни ще имаме голям проблем. Вчера имахме среща с директорите на болниците в София, те разкриват постоянно нови легла, но капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан”, обясни още министърът.

Респиратори нямало и в Държавния резерв. Обещание, че ще получим такива дошло от Световната банка. 

Още по темата

„Онзи ден разговарях и с комисаря по здравеопазването, който предложи този план за реакция при спешни ситуации. Ако се стигне дотам, да можем да транспортираме болни за лечение в други държави”, каза Кацаров. „Не искам да плаша хората, но ситуацията е изключително сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива мерки, които видно е, че не са популярни”, добавя той.

Ако мерките бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа, смята още министърът.

По неговите думи, ако мерките не сработят до две седмици, единствената алтернатива е пълна национална блокада.  Ако мерките сработят, децата от първи до четвърти клас първи ще се върнат на училище.

„Това е първото нещо, което ще отпадне”, обеща министърът.

Той коментира и спорния въпрос защо ресторантите работят, а децата не ходят на училище.

„Да, парадокс е. Но с една съществена разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с такъв документ – това вече е безопасна среда, в училищата такива изисквания не са въведени”, обясни Кацаров. „В плана е записано до 500 болни на 100 000 души, ние увеличихме тази граница на 750 болни на 100 000 души. Сега в София минава 900 на 100 000, така че тази възможност да се посещава организирано, не е възможна. Има много сериозна съпротива от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше поставен въпросът за тестове през носа, аз казах, че докато съм министър, няма да позволя на малки дечица да им се бърка в носа от когото и да е било. Сега обсъждаме други възможности за щадящи тестове за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим съгласие за такъв подход, съм готов да въведем такъв подход и да върнем децата”, заяви министърът.

Според него вариантът, който се обсъжда в момента, е дали биха се съгласили родителите и учителите да се въведе това, което е въведено и на други места, посредством тестване на хора с щадящи тестове.

„Но ако това не се възприеме, ние нямаме друга възможност”, предупреждава Кацаров. „Ако се възприеме този подход то няма как и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са ваксинирани или тествани”, добавя той.

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви условия, изтъква министърът.

От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат сертификат с номера, който са получили при тестването и с ЕГН. Ако не могат да се справят сами през интернет, могат да го направят там, където е правен теста, в лаборатория или РЗИ.

„Мненията на повечето експерти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са сигурно доказателство. Това е мнението на по-голямата част от експертите. Има информация, че ЕК обсъжда този въпрос с учени от различни страни. Ако те преценят, че това е допустимо, че има достатъчно научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено незабавно в нашата страна”, каза министърът.

Според него зеленият сертификат може да бъде наложен и на служителите на гишета. Въпросът в момента се обсъжда.

Хората, които ще проверяват за спазване на мерките, също задължително трябва да имат зелени сертификати, добавя Кацаров.

По неговите думи по време на изборите няма да има задължителна ваксинация

„Към днешна дата не предвиждаме различни мерки от тези на предишните избори”, обясни Кацаров.

Той коментира и фалшивите сертификати.

„Ако не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат. Това е въпрос на съзнание на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и близките си. Ако отсега не го разбираме, няма какво да стане”, каза министърът.

Относно тестовете, д-р Кацаров обясни, че те ще са безплатни, но ще се плаща пробовземането.

„Пределната цена е 10 лева, надявам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да искат повече от 10 лв., по-малко могат. В момента се сключват договори с лабораториите, които желаят”, заяви Кацаров.

Той изтъкна, че няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания.

„Някой ми казват, че личният лекар ги съветва да не се ваксинират, защото имат диабет или рак. Всъщност това е причина да се ваксинираш, защото ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила кратка характеристика на лекарствения продукт”, подчертава Кацаров. 

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
"ше се мре яко ..." В.Мутафчийски

Още от Икономика и политика
Анализатори: Кирил Петков и Димитър Ковачевски поставиха началото на нов вид диалог