Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Екоминистърът предлага закриване на РИОСВ Перник и вливането й в РИОСВ София

Териториалната екоинспекция контролира два ТЕЦ-а на Христо Ковачки и "Стомана Индъстри", гражданите на Перник са против предложението на министъра

Екоминистърът предлага закриване на РИОСВ Перник и вливането й в РИОСВ София

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) планира да закрие Регионалната инспекция по околна среда – Перник (РИОСВ) и да я влее в РИОСВ София.

Това се разбира от два въпроса, зададени от депутатите Иван Ибришимов, Евдокия Асенова и Любомир Бонев от „БСП за България“, и отговор на екоминистъра Емил Димитров. Въпросите и отговорът на министъра на публикувани на сайта на Народното събрание в секцията за парламентарен контрол.

Промяната е обявена в проект за изменение на правилника за устройството и дейността на РИОСВ, който е публикуван за обществено обсъждане в платформата strategy.bg.

Още по темата

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяснява, че вливането на РИОСВ Перник в РИОСВ София се налага заради завишен брой на инвестиционни предложения, ревизирани от екоинспекциите, в област София и София град. Увеличават се и сигналите за нарушения на екологичното законодателство.

С вливането ще се подсили експертно РИОСВ София, в която в момента работят 46 души, посочва Димитров в отговора си. Според него мярката ще подобри контролната дейност.

РИОСВ Перник осъществява контрол за изпълнението на екозаконодателството в областите Кюстендил и Перник, включително и върху ТЕЦ „Бобов дол“ на бизнесмена Христо Ковачки, където се горят отпадъци, ТЕЦ „Република" в Перник, която също е на Ковачки, и „Стомана Индъстри“, за което предприятие беше установено, че е черпело неправомерно вода от източения язовир „Студена“.

Припомняме, че едната инсталация на топлоценталата беше спряна, след като стана ясно, че съоръжението няма разрешение да гори боклук. Преди няколко дни обаче на ТЕЦ-а отново му беше позволено да изгаря RDF. Това предизвика нова прокурорска проверка, като Върховната административна прокуратура е поискала от екоминистъра лично да провери дали инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ-а отговарят на екологичните изисквания.

Междувременно от сдружението „Дишай, Перник“, където работи друг ТЕЦ на Ковачки, възразиха на предложението на министър Димитров за закриване на РИОСВ Перник. „Перничани са убедени, че РИОСВ трябва да остане в миньорския град, за да реагира бързо, както досега. Експертите на екоинспекцията са през ден в ТЕЦ „Република", влизат в "Стомана Индъстри", пишат предписания за миризми и пушеци, изкараха цяла зима в пернишката топлоцентрала,обхождат поречието на Струма при всяко замърсяване", казва Ивайло Велинов, председател на сдружението.

Инициативният комитет „Спаси Перник" също се обяви срещу закриването на РИОСВ, предава БТА. Перник е град с доказано много проблеми в опазването на околната среда и водите, затова екоинспекцията трябва да бъде запазена, смятат от организацията.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Туристическите забележителности и събития влизат в национален регистър