IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронният търг за лекарства отново е блокиран

В КЗК е постъпила жалба от "Софарма трейдинг"

17:11 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Рестартираният от Министерството на здравеопазването електронен търг за лекарства за болниците отново е спрян от подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Този път процедурата е спряна заради жалба на дистрибутора "Софарма трейдинг", става ясно от сайта на Комисията. Жалбата е подадена на 10 ноември т. г.

Припомняме, че процедурата за електронната платформа беше обявена през ноември 2016 г., но впоследствие беше спряна заради обжалвания. След като производствата приключиха в полза на Министерството на здравеопазването, министерството и разработчикът на системата предприеха действия по техническата й подготовка за възобновяване на търга.

Според документацията търгът е само за онколекарствата в болниците, тъй като това е перото, което генерира основния преразход при медикаментите.

Първият обявен търг беше за договаряне на обеми медикаменти за две години за над 1 млрд. лв. за 145 болници.

Съгласно новите условия рестартираният търг е за над 850 млн. лева за 130 болници. Срокът за изпълнение на поръчката е от сключването на договорите до края на 2018 г.

В изискванията на тръжната документация са заложени остатъчен срок на годност за лекарствата поне от 40%, а оценката на офертите е на база най-ниска цена.

Търговете са изцяло електронни и ще стават на сайта на МЗ. Участниците трябва да се регистрират и да променят цените на лекарствата, за които имат интерес. След като изтече определеното време, офертите им няма да могат да се променят. Финалните предложения ще бъдат оценявани и от комисията, която ще ги класира. Аналогична е процедурата и за по-малките търгове в болниците след това.

Очаква се окончателните договори за доставки в болниците да са финализирани през април или май догодина. Процедурата предвижда първо да се сключи рамково споразумение с един или двама търговци на национално ниво. След това ще се проведат малки търгове по всяка болница за нужните количества. Цените им няма да могат да надвишават тези в рамковото споразумение. Очакванията на здравното министерство е така да изравни разликите в цените, които сега са фрапиращи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още