IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронният търг за лекарства за болниците е пред провал

Фармацевтични фирми настояват за преразглеждане на условията за е-търга, обявен от Министерството на здравеопазването

13:15 | 21.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителите и дистрибутори на лекарства настояват за сериозно преразглеждане на условията на електронния търг за болниците, който обяви Министерството на здравеопазването. Причината е, че така заложените изисквания ще доведат до сериозно ограничаване на достъпа на пациентите до нужната им терапия.

Това става ясно от писмо на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГфарма) и Американската търговска камара в България (AmCham) до премиера Бойко Борисов, председателя на здравната комисия в НС Даниела Дариткова и до здравния министър в оставка Петър Москов.

Наскоро Министерство на здравеопазването обяви търг за централизирано договаряне на лекарства за нуждите на лечебните заведения за 1,2 млрд. лв.

На практика срещу търга в този му вид се обявяват всички производители - иновативни и генерични, и основните дистрибутори в болничния пазар.

В писмото си те изразяват сериозни притеснения, че така организираната процедура ще доведе до дестабилизиране на сектора, а от там и до ограничаване на достъпа на българските пациенти до нужната им терапия.

Изброяват се условията, заложени в обществената процедура, които според индустрията ще доведат до трайно нарушаване на лекарствоснабдяване на болничен пазар и до други значителни обществени рискове.

Липсват критерии за подбор на включените в обществената поръчка за две години напред лекарствени продукти. Наблюдава се избирателно подбиране на АТС-кодове по продукти в рамките на едно международно непатентно наименование (INN), ограничаващо участието на определени производители, вносители и/или търговци на едро.

Налице е сериозна опасност за ограничаване на достъпа на българските пациенти до нужната им лекарствена терапия. Това произтича от изискването за изключително и ненужно висок минимален остатъчен срок на годност на продуктите към датата на доставка, включително без никакво отчитане на специфичните различия при производството на определени групи лекарствени продукти, например така наречените биопродукти или такива със специален режим на освобождаване за пазара.

Условията на процедурата ограничават сериозно конкуренцията не само заради липсата на равни права на участие на всички продукти от Позитивната лекарствена листа, но и поради ограничаване на възможността за представяне на варианти на оферти в рамките на една номенклатурна единица. С други думи, липсва опция за промяна на търговския продукт в рамките на INN при участието в индивидуалните търгове на болниците, както и указване на конкретния търговски продукт (опаковка и лекарствена форма), за който се сключва договорът между изпълнителя и лечебното заведение.

Въвежда се и тежка административна процедура по приемане и изпълнение на заявките, както и поставяне на множество изисквания по отношение на документацията за плащане на извършените доставки, което от своя страна ще увеличи още повече задлъжнялостта в сектора.

За индустрията е притеснителен опитът на МЗ за определяне на централно ниво на максимални количества за всяко международно непатентно наименование (INN), които да се закупуват от лечебните заведения за период от две години. Подобна практика има антиконкурентен характер и прилагана преди 2011 г., водеше до недостиг на определени лекарства в лечебните заведения, поради което обосновано беше прекратена от МЗ. Би следвало на лечебните заведения да бъде ясно посочено, че определените в процедурата количества имат само препоръчителен характер и болниците при подготовка на индивидуалните си търгове следва да се ръководят от потребностите на своите пациенти.

Има сериозни пропуски при изработването на самата електронна платформа по отношение на гаранции за информационна сигурност. Предвид огромния мащаб на обществената поръчка (1,4 млрд. лв. с ДДС и разпределяне на пазар за 2 години напред), считаме, че при възлагането на системата изцяло е подценен въпросът с гарантирането на прозрачност и залагането на антикорупционна защита, посочва се в писмото.

От индустрията заявяват готовност за намиране на работещо решение за въвеждане на централизирано договаряне на лекарства предвид очевидните обществени ползи и призовават властите за изграждането на по-бърза, качествена и сигурна система за снабдяване на болниците с лекарствени продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още