Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Електронното управление изисква партньорство с общините

В малките общини е сериозен проблемът с осигуряването на IT специалисти, посочи кметът на Елена

гледано: 713   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Успехът на инициативата за цифровизация и електронно управление зависи от усилена работа с общините като равноправен партньор. Това заяви Дилян Млъзев, кмет на Елена и член на Националното сдружение на общините в Република България, в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние приветстваме реформите в посока електронно управление, но трябва да се знае, че сме партньори, а не подчинени на централната власт. Този процес в предоставянето на административни услуги ще изисква съответните ресурси и ако не се отделят тези ресурси, реформата няма как да се случи“, категоричен е Млъзев.

По думите му търсенето на този вид електронни административни услуги все още е на много ниско ниво. За да се промени това, трябва да има обучение още в училище как да се ползват електронни услуги, каза гостът.

Млъзев подчертава, че е много важно да се предоставят и финансови ресурси на общините, тъй като в момента има остър недостатък на IT специалисти, а заплатите в частния сектор са несравними с тези в общините.

„В малките общини е много наболял проблем осигуряването на специалисти и особено IT, защото разликата в заплатите в този сектор е несъизмерима с частния сектор. С повишаването на изискванията за електронни услуги ще има повече затруднения. Наемането на външен подизпълнител не е решение, защото практиката показва, че е един и същи изпълнител се нагърбва с много общини и страда качеството. Така че трябва да има адекватно заплащане на служителите на общините и важи не само за IT, но и за други специалисти“, казва той.

Той се надява, че вотът на недоверие срещу правителството няма да повлияе на плановете за дигитализация и ще има приемственост.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Смениха директора на болница "Св. Екатерина"