IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврослужбата за борба с измамите водила най-много разследвания у нас през 2010 г

Разследванията в България са 81, като най-много от случаите са свързани със средствата за селското стопанство, показват данни в годишния доклад на службата

19:12 | 19.10.11 г.
Еврослужбата за борба с измамите водила най-много разследвания у нас през 2010 г

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е разследвала 81 случая на измами и злоупотреби с европейските фондове в България през миналата година, което поставя страната ни на първо място по брой подобни разследвания, показват данни, публикувани в годишния доклад на службата.

Най-много са разследванията за злоупотреби със средства за селското стопанство – общо 61 случая. Разследванията за парите, свързани с външната помощ, която Европейският съюз осигурява за трети страни, са девет. Шест са разследванията за злоупотреби със структурните фондове, показват още данните.

През 2010 година в България са произнесени само 2 присъди за измами и злоупотреби с европейски средства. Политическият директор на ОЛАФ Никалас Айлет определи това като повод за тревога, съобщи БНР. “Загрижени сме от ефективността на българската съдебна система и способността й да произнася присъди”, каза той, като не коментира дали огромният брой случаи у нас е отражение на нивото на корупцията, допълва националното радио.

Голяма част от случаите са стари и засягат предприсъединителни фондове в областта на селското стопанство, каза още Никалас Айлет. Той определи сътрудничеството с българските власти като добро и обясни, че за разлика от Румъния, където разследванията са инициирани най-вече от европейските институции, у нас повечето нередности са установени от българските власти.

Междувременно, от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) съобщиха, че в доклада на ОЛАФ в частта за земеделието присъстват и сигнали, които не са доказани злоупотреби.

“Сигналите са подавани от бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева, което е извършвано извън надлежния ред през българската дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС (АФКОС). Това поставя под съмнение тяхната обективност”, пише в съобщение на земеделското министерство, разпратено до медиите.

Според ведомството, сигналите са основно по проекти по Програмата за развитие на селските райони, които са подадени за кандидатстване в периода 2008-2009 г. по време на предишното правителство. Има и сигнали срещу земеделски производители по директните плащания на единица площ. По повечето случаи се чака становище и на българската прокуратура, отбелязват от МЗХ.

Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още