IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврослужбата за борба с измамите водила най-много разследвания у нас през 2010 г

Разследванията в България са 81, като най-много от случаите са свързани със средствата за селското стопанство, показват данни в годишния доклад на службата

19:12 | 19.10.11 г.
Еврослужбата за борба с измамите водила най-много разследвания у нас през 2010 г

На второ място в класацията на ОЛАФ за разследвания на злоупотреби и измами с европейски средства е Италия, където са проверявани 41 случая през миналата година. На трето място е Белгия с 37 разследвания, следвана от Румъния с 36 и Германия с 34.

От държавите-членки в ЕС единствено в Дания службата за борба с измамите не е водила разследвания миналата година. По едно разследване е проведено в Естония и Финландия, показват данните в годишния доклад на службата.

От доклада на службата става ясно, че през 2010 г. са започнати 225 нови следствени и оперативни случаи, от които 150 вътрешни и външни разследвания и 75 случаи на координиране и съдействие. През годината са приключени 189 следствени и оперативни случаи.

Средната обща продължителност на разследванията и операциите, включително фазата на оценка, е била 27,9 месеца, или най-ниската през последните пет години.

В резултат на разследванията са възстановени 67,9 млн. евро, посочват от ОЛАФ. Най-големи суми са възстановени в сектора на структурните фондове (32,9 млн. евро), следвани от земеделието (11,9 млн. евро) и преките разходи (10,6 млн. евро).

Към днешна дата са възстановени и още 351,2 млн. евро, свързани със случаи на последващи финансови действия, които са все още в ход, отбелязват от службата за борба с измамите.

Националните съдилища са осъдили извършителите на измами на общо 125 години затвор през 2010 г. и са наложили финансови санкции в размер на почти 1,47 млрд. евро в резултат на случаи, разследвани от ОЛАФ.

“При настоящия икономически климат е по-важно от всякога да сме сигурни, че финансовите средства на Европейския съюз се използват за правилните цели и достигат до получателите, за които са предназначени”, заяви днес генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер.

“Ние — ОЛАФ и другите служби на Европейската комисия, ще продължим да се борим усилено с измамите в държавите-членки и ще запазим нулевата толерантност към корупцията в институциите на ЕС. Призовавам държавите-членки да увеличат усилията си. От жизнено важно значение е те да си сътрудничат и да предприемат бързи и решителни действия за възстановяването на неправомерно използваните пари на ЕС, както и за изправянето на извършителите пред съда“, допълни Кеслер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още