Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фалшивите лекарства ще бъдат забравена лоша практика

Включването в системата за верификация няма да доведе до увеличение на цените на медикаментите, нито ще ограничи достъпа до терапия у нас

Фалшивите лекарства ще бъдат забравена лоша практика

Снимка: Архив Ройтерс

Разпространението на фалшиви лекарства в България и в цяла Европа ще остане забравена лоша практика до няколко години. От 9 февруари 2019 година България се включва в Европейската система за верификация на лекарствата, която проверява произхода им и дава гаранция, че медикаментите не са фалшиви. Внедряването на системата няма да повлияе нито на цените, нито на достъпа до лекарства. Целта е пациентите да са сигурни, че купуват лекарства, които не са фалшиви.

Това стана ясно по време не семинар, организиран от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Системата за верификация ще гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшиви лекарства, а законните участници във веригата на лекарствоснабдяването ще бъдат предпазени от други нелигитимни такива, каза Илиана Паунова, директор на БОВЛ.

Верификацията на лекарствата има и друг позитивен ефект за пациентите и пазара, защото ще съдейства за ограничаване на нелегалната търговия, каза Деян Денев, председател на организацията.

С влизането в сила на европейската директива ще се спре т. нар. куфарна търговия и вече няма да може да се купуват огромни количества лекарства от аптеките в България и да бъдат изнасяни извън страната, каза Денев.

Всяка опаковка ще има уникален идентификационен код и при продажбата й фармацевтът, с помощта на специален четец, ще я "отписва" от системата. Това означава, че тази опаковка вече е продадена и няма да може да бъде "зачислена" в друга аптека. 

Още по темата

В системата за верификация на лекарствата засега се вписват само лекарствата по лекарско предписание, като над 7 милиона опаковки лекарства с рецепта са включени в българската система до момента. Процесът на включване продължава и следва плавен преход към пълното внедряване на системата за верификация до края на годината, категорични са всички участници във веригата на лекарствоснабдяването - от производството до аптеките.

Досега над 1500 аптеки, 50 търговеца на едро, над 70 притежатели на разрешение за употреба са заявили желание за включване в системата, информира Илиана Паунова. За пълното внедряване на системата ще са нужни няколко години, тъй като след 9 февруари ще могат да се продават и опаковки, които нямат идентификационен код, защото са били произведени преди тази дата и са налични на склад.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов посочи, че в страната ни работят близо 3600 аптеки, като от тях 2300 имат договор с НЗОК, което означава, че имат и аптечен софтуер. Останалите, ако искат да продават лекарства с рецепта, ще трябва да се снабдят с необходимия софтуер и четец, както и да се включат към системата за верификация. Цената на качествен четец е около 250 лв. Гетов призова колегите си фармацевти да се снабдят с необходимото и да подадат заявки за включване в системата, която е задължителна за ЕС.

Според Оля Василева, директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства, включването в системата за верификация няма да доведе до увеличение на цените на медикаментите, нито ще повлияе на достъпа до терапия.

За генеричните производители верификацията е сериозно предизвикателство, тъй като те произвеждат 2-3 пъти повече опаковки от оригиналните. Същевременно тя е и отговорност към обществото и към добрата репутация на производителя, каза д-р Евгени Тасовски, изпълнителен директор на Българската генерична фармацевтична асоциация.

Системата за верификация на лекарствата ще пресече опитите за пускане на компрометирани продукти на пазара, защото нелицензирани търговци не могат да генерират код, посочи Христофор Иванов, председател на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРТПЛ).

В България няма добра система за изследване на фалшиви лекарства и не може да се каже какъв е техният брой, каза Деян Денев. По данни на Световната здравна организация (СЗО) в света всяка година се откриват 100 млн. опаковки фалшиви лекарства, като до 30% от тях са в развиващите се държави. Половината от продажбите на лекарства в интернет са фалшиви, а всяка година над 1 милион души умират от употреба на фалшив медикамент.

Печалбата от фалшиви лекарства е 500 пъти повече от инвестицията, която се прави в оборудване, за да изглежда фалшификатът като истинското лекарство, обясни Илиана Паунова.

Предстои в България да се уреди законово кой и как ще реагира при сигнал за фалшиво лекарство.

Сигурността на данните, постъпили в системата за верификация, е гарантирана, подчерта Деян Денев. Производителите ще знаят каква част от произведените от тях лекарства са продадени в България, но няма да се знае точно в коя аптека колко опаковки от кое лекарство са продадени, добави той.

Верификацията на лекарствата е най-големият публично-частен проект в ЕС до момента. Финансирането на системата е изцяло от производителите. Годишни вноски плащат и търговците на едро. За аптеките няма такса за присъединяване, нито за поддръжка на системата, следва да инвестират в софтуер и баркод четци. Новата система няма да доведе до поскъпване на лекарствата, категорични са от БОВЛ.

В България системата за верификация на лекарствата се внедрява от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Организацията обединява всички участници във веригата на производство и разпространение на лекарства у нас. Изпълнителната агенция по лекарствата контролира процеса.

* За фалшиви лекарства се приемат не само препаратите с променен състав или опаковка, но и тези, които са освободени за продажба извън ЕС, но впоследствие се прави опит да бъдат върнати обратно на европейския пазар.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
5
 
1
преди 1 месец
Фалшивите лекарства ще бъдат забравена лоша практика

Но забранените канцерогенни оцветители и пр. пълнители в тях не, нали чеда на сатаната!?

Още от Икономика и политика
ГЕРБ внесе в НС законопроект за връщане на стария праг на преференцията