IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевти се обявиха срещу промени в закона за лекарствата

Аптеките да могат да работят и без присъствието на магистър-фармацевт, предвиждат промените

16:20 | 22.11.12 г.
Фармацевти се обявиха срещу промени в закона за лекарствата

Ръководството на Българският фармацевтичен съюз (БФС) е против приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина в предложения му вид и се надява на промени при второто четене в  Народното събрание. Това съобщиха от ръководството на съюза, предаде БТА.

Заместник-председателят на съюза Аделина Любенова поясни, че според предвидените изменения отпада задължителното присъствие на магистър-фармацевт в аптеките, което е неправомерно и непрепоръчително. Тя посочи, че фармацевтите не могат да приложат фармацевтична грижа за пациентите при положение, че постоянно се правят юридически промени.

Председателят на съюза Мирослав Ненчев също се възмути от това, че не се гарантира присъствието на има магистър-фармацевт в аптеката. Той изрази опасение, че се спъват функциите на аптеките и може да се създаде риск за пациентите за отпускане на продукти, които пряко застрашават живота и здравето им.

Фармацевтите изразяват недоумението си, че аптеката може да работи и без присъствието на магистър-фармацевт, но в същото време той носи отговорност за всички дейности, които се извършват в нея.

Преди седмица комисията по здравеопазване в парламента гласува на второ четене промени в закона, според които помощник-фармацевтът може да извършва определени дейности, "под контрола на магистър-фармацевт, с изключение на отпускане на лекарствени продукти по лекарско предписание, контрол и даване на консултации".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още