IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите за скрап алармират за фалити

Конституционният съд е образувал преписка по промените в Закона за управление на отпадъците, свързани с устройствените планове на общините

12:02 | 20.01.12 г. 2
<p>
	Фирмите за скрап потестираха миналата година пред парламента с искане за прецизиране на текстове от закона &nbsp; Снимка: БТА</p>

Фирмите за скрап потестираха миналата година пред парламента с искане за прецизиране на текстове от закона   Снимка: БТА

Поради неактуализираните устройствени планове на градовете близо 70% от компаниите в бранша с рециклиране на черни и цветни метали ще се окажат незаконно работещи след 15 февруари, когато влизат в сила промените в Закона за управление на отпадъците, приети през месец април 2011 г., алармираха от гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали.

С тези промени се въвежда изискване за разполагане на площадките за скрап само на територии със специално предназначение, определени с устройствените планове по места.

Всички останали терени, разположени в територии без устройствени планове, както и такива със смесено предназначение за инженерно-техническа инфраструктура трябва да бъдат закрити, припомниха от сдружението.

Повечето от големите градове в страната обаче нямат актуализирани градоустройствени планове и се оказва, че близо 70% от легално действащите компании са извън законово определените площадки и общинската администрация не може да им издаде необходимите документи, поясни за Investor.bg Петър Кичашки от управителния съвет на организацията.

Браншът алармира за този проблем още с приемането на закона през миналата година, но поради тежките процедури по изработването на новите градоустройствени планове, редица общини още не са ги обновили. Сред тях попада и Перник, където дори известното металургично предприятие „Стомана индъстри“ се оказва извън устройствения план на града и не е ясно след 15 февруари как ще изпълнява изискванията на закона, поясни Кичашки.

В Хасково пък градоустройственият план е приет през 1979 г. и досега не е актуализиран, което също поставя редица компании извън неговите предели.

За да разрешат проблема, рециклиращите фирми още в края на миналата година са сезирали Конституционния съд по текстовете от закона, свързани с изискването за законността на площадките.

Преди две седмици е образувана съдебна преписка по случая и очакваме скоро решението на магистратите, тъй като е видно, че с новата регламентация се предизвиква правен абсурд за изпълнение на изискване, което бизнесът не може да изпълни поради юридическа непригодност за действие от общинската администрация, коментира още Кичашки.

От гражданската инициатива припомнят, че близо година работят активно с повечето големи общини за решаването на проблема, но поради липса на средства администрациите не са в състояние да актуализират в рамките на една година градоустройствените си планове.

За проблема са информирани и министерствата на икономиката и околната среда, които са длъжни да контролират изпълнението на законовите промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Milko Stoyanov
преди 12 години
... за наистина РАЗДЕЛНО обработване на материалите, може да се поемат дори отпасдъци от околни балкански държави. Ама не - на българина му дай да плюе само негативно и във всичко да вижда "конспирация на олигарсите"... А кой иначе ще купи машини за завода - ти ли? Или държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Milko Stoyanov
преди 12 години
Смешен плач на "стотиците малки фирми", които нито имат свои площадки, нито технически ресурс за рециклиране, нито грам контрол...Ако не ги затворят, гадните *** ще продължат да крадат кабели и релси (един *** изтгоря пред 2 дни в трафопост!) и да прекъсват тока и телефона - както никъде в цивилизована Европа!!! На нашата вила - т.е. в селото - телефонът спираше през няколко месеца за по седмица-две - заради кражба на жиците... С тази *** НЯМА оправяне, НЯ-***!Оттам нататък ще се изчистят правилата на играта и не виждам защо някой жали за Кремиковци, което беше на загуба и дотации от години, както и какво може да има трезвомислещ човек против модерния завод за рециклиране на Надин?! Разбира се, че ТАМ трябва да се насочи огромният процент от отпадъците, защото има МАШИНИ и ТЕХНОЛОГИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още