IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет браншови организации поискаха нов законопроект за управление на отпадъците

Най-много 10% от предавания скрап е придобит от кражби на елементи от инфраструктурата, твърдят работодатели

15:14 | 18.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Reuters</p>

Снимка: Reuters

Пет браншови организации се обявиха против внесения от Министерския съвет проект на нов Закон за управление на отпадъците и поискаха оттеглянето му. Организациите подписаха днес споразумение за сътрудничество, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

В споразумението участват БСК, Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Гражданската инициатива на търговците с отпадъци от черни и цветни метали, Българската асоциация по рециклиране, Българската браншова камара „Феникс ресурс“. 

Бизнесът отдавна се противопоставя на промените и в съществуващия Закон за управление на отпадъците, които затегнаха правилата за търговия и които от няколко месеца противопоставят бранша и екоминистерството. Целта на държавата е да се спрат кражбите на метални части от инфраструктурата (релси, кабели, улични шахти). Законът беше ремонтиран през март, като евентуално през есента пак предстоят промени.

Най-много от 5 до 10% от обработваните метали в металургията са придобити чрез посегателство, заяви Политими Паунова, изпълнителен директор на БАМИ.

Законопроектът, който е внесен за обсъждане в Народното събрание, не решава, а изостря натрупаните проблеми около отпадъците и металния скрап, обясни и заместник-председателят на БСК Димитър Бранков.

Годишно в България се рециклират около 1 млн. тона отпадъци, от които 750 хил. тона са от черни и цветни метали. До момента в изграждането и оборудването на площадкито за отпадъци фирмите са инвестирали над 1,1 млрд. лева, изчисляват работодателските организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още