Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Галъп: 61% от българите искат да се спре изцяло гласуването от Турция

Близо 62% от анкетираните биха подкрепили извеждане на всички имигранти от страната, показва проучване

Галъп: 61% от българите искат да се спре изцяло гласуването от Турция

Графика: Галъп

Събитията в Турция предизвикват сериозна тревога и това води до радикални нагласи сред българите по отношение на гласуването в тази страна. Всякакви идеи за ревизия в обхвата на гласуване в чужбина срещат подкрепа – без българите да са особено запознати с темата.

Това са част от изводите от нов експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ за нагласите по актуални теми. Сондажът е проведен сред 801 души на 24 и 25 април. Той е част от стандартната изследователска програма на агенцията и независим от външно финансиране. Подобни сондажи пораждат най-вече хипотези за структурите на масовото съзнание, коментират от агенцията.  

Според данните 61,2% подкрепят това да се спре изцяло гласуването на български граждани от Турция в българските избори. Съзнателно беше тествана крайна идея – за да се провери степента на отхвърляне, обясняват от Галъп.

63,5% от анкетираните казват, че след референдума в Турция има опасност за България. 30,9% са на обратното мнение. 

Уседналостта и спирането на външното финансиране на вероизповеданията също получават одобрение от мнозинството.

Между две трети и три четвърти подкрепят. Идеята за активна регистрация също се нрави. Закономерно се възприема и идеята за заличаване на регистрациите на партии, възприемани като етнически.    

В същото време ограничаването на двойното гражданство или спирането на гласуването на българи от други части на света срещат по-скоро скептицизъм. Това показва, че българите не стигат до крайности в мненията си. Например, 61,6% биха подкрепили извеждане на всички имигранти от страната ни, но все пак има 32,9%, които стоят на противоположното мнение. Очевидно търпимостта на българското общество силно намалява, но не се е изчерпала съвсем, коментират още от Галъп. 

Оценката за дейността на служебния кабинет е по-скоро неутрална. Очакванията на българите за новия парламент са високи, а идеята за повишаване на минималната пенсия среща подкрепа (92,9% одобряват), но не е наблюдава обществен размисъл по детайлите.

Проверено е и най-общото възприятие на пълнолетните българи у нас към нашите икономически емигранти.

Респондентите са били помолени да изберат между две опции, които звучат еднакво логично. Така се проверява какво е ценностното отношение на запитаните – какво те намират за стойностно и важно. Повечето наши сънародници тук са на мнение, че българите, които са отишли да живеят в чужбина по икономически причини, имат право да гласуват за български институции, защото внасят пари у нас – 63,9%. Над 33% пък казват, че българите, заминали да живеят в чужбина по икономически причини, нямат право да гласуват за български институции, защото техният избор ангажира живеещите в България. 

По същия начин е проверено и отношението по класическата дилема „национална сигурност или човешки права“. 57,7% избират сигурност, а права – 38,1%. Очевидно бурните и неясни събития в света и региона в последните месеци и години подклаждат афинитета към търсене на защита, пише още в изследването на Галъп. От социологическата агенция посочват, че подобни сондажи пораждат най-вече хипотези за структурите на масовото съзнание.  

49,1% имат положителни очаквания за новия парламент, а 24% имат отрицателни. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
a 52% не искат да гласуват и в България :):)
1
 
5
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
аз искам само и единствено НЕГРАМОТНИТЕ ДА НЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ!

Още от Икономика и политика
Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с ИТН