Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Галъп: Засилва се общото недоволство на българите срещу статуквото

Повечето граждани подкрепят министерските оставки, привържениците на ГЕРБ се колебаят

Галъп: Засилва се общото недоволство на българите срещу статуквото

Снимка: Архив БТА

Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „за“ приемането на оставките на тримата министри - Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков. Привържениците на ГЕРБ обаче са разделени на две равни половини „за“ и „против“.

Още по темата

Обществото поглежда с известно облекчение на това, че Обединените патриоти намалиха конфронтацията, която съпътстваше първите дни след оставките. В тази ситуация, като че ли с най-малко негатив излиза балансьорът Каракачанов за сметка на по-острите Сидеров и Симеонов. 

Въпреки затихването на първоначалните вътрешнокоалиционни скандали около министерските оставки, появиха се и нови скандали и това само допълнително подхранва недоволството към цялостното статукво у нас. Заради това общо недоволство се подкрепят и всякакви действия срещу статуквото: подкрепят се акциите на прокуратурата срещу крупни бизнесмени, подкрепят се заявките, които президентът Радев направи в откриващото политическия сезон изявление и т.н.

Източник: Галъп

Появилите се опити за „заден ход“ по отношение на оставките на министри не са повлияли решително на общественото мнение и то е видимо в полза на напускането на тримата, отчитат социолозите. 59% казват, че оставките трябва да бъдат приети, а 32% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Сред привържениците на ГЕРБ обаче дяловете „за“ и „против“ са почти равни: 46% са „за“, но 48% са „против“. Останалите се колебаят.

От Галъп допускат, че за категоричния резултат сред обществото роля играе и общото недоволство към политическия елит. Върху колебливия резултат сред привържениците на ГЕРБ пък влияе активната защита за някои или всички министри, дошла от редовете на партията, на коалиционните партньори и на различни гилдии. Повечето привърженици на патриотите обаче също се изказват „за“ оставките.

50% одобряват факта, че в крайна сметка патриотите потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ и остават заедно в управлението. 43% обаче са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Две трети от привържениците на патриотите одобряват хода, както и три четвърти от привържениците на ГЕРБ.

На въпрос на кого от често противопоставящите се трима лидери на Обединените патриоти вярват най-много, 40% посочват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. 17% посочат Симеонов, а 11% - Сидеров. Останалите се колебаят. Очевидно обществото интуитивно избира по-балансираната позиция на Каракачанов и в известна степен се бои от по-рязката реторика, свързвана с другите двама. Сред самите привърженици на Обединените патриоти, както и сред тези на ГЕРБ и на БСП, половината избират Каракачанов а другата половина се разпределя между другите опции.

Затишието при патриотите обаче не отменя общото недоволство на българите срещу статуквото. То личи навсякъде в изследователската програма на „Галъп интернешънъл“ в последните месеци. Това недоверие към политическата и икономическа прослойка задвижва и доверието към действията на прокуратурата от последните седмици.

49% намират обвиненията на крупни бизнесмени за обосновани, а 27% - не. 24% очаквано не могат да формират мнение. Това се дължи най-вече на по-общото обществено желание за повече справедливост и отговорност.

Това желание се забелязва, когато стане дума за промяна на модела и търсене на генерални алтернативи: скорошното изявление на президента в този дух събира одобрение сред мнозинство от 72%, посочва се в допитването на Галъп.

Изводите са от нов, независим, експресен телефонен сондаж, проведен сред 932 души между 12 и 14 септември по специалната панелна методика на „Галъп интернешънъл“, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

11
 
21
 
7
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Безпорен факт е , че "меката" диктатура на ББ осигури на страната последно место в Европа по всички важни социално икономически класации и едно от първите места в континента в полуколониалния ни статус на държава от която нищо не зависи и изцяло е подчинила своята външна политика на на началниците от Вашингтон и Брюксел!
6
 
16
 
6
преди 8 месеца
Ех , Андрей Райчев от кога го бленува това напрежение и недоволство и то все не ще да идва ..........мъка , мъка . Кат гледам и той е вече е на нивото на Цървен Кольо
12
 
3
 
5
преди 8 месеца
Много хора протестират срещу правителството без да зачитат истината, че същественият причинител за техните щети е Централна банка без защита от щети.
Протестите не могат да са с устойчив успех, защото се запазва съществената причина за щетите.
1
 
14
 
4
mrynmryn до: abdul
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
То тя брой ли се? Все едно да удариш сляп човек.
4
 
19
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Няма осъдени защото бягат извън граница, а тези, които са останали тук са покровителстват един друг и са недосегаеми. За да има промяна, трябва да се намеси външна сила т.е. народа, но явно е мазохист и му харесва как го грабят нагло без да се крият вече.

Още от Икономика и политика
Леглата в българските болници продължават да се увеличават