IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

Според партията със своето решение КС ще даде най-обективната правна експертиза и заключение

18:04 | 08.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка:</em><em><span lang="bg-BG">&nbsp;</span></em><em>Олег Попов, Investor Media Gruop&nbsp;</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop 

ГЕРБ поиска становището на Конституционния съд за съответствие на Истанбулската конвенция на българската Конституция. Това съобщи пред журналисти председателят на правната комисия Данаил Кирилов, предава БТА.

Искането е подписано от 75 народни представители от парламентарната група на ГЕРБ. Вносителите са представили преписката за ратификация в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагане на конвенцията в българското право. 

Към питането са добавени също положителните и отрицателните становища, постъпили в Народното събрание.

“Смятаме, че с това искане максимално и изчерпателно сме представили проекта пред конституционните съдии”, коментира Кирилов. По думите му съдът със свое решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение.

Има две вероятни хипотези какво ще реши Конституционният съд, разясни председателят на правната комисия. Първата е, че конвенцията съответства на конституцията, тоест е допустима за ратификация, а втората е, че противоречи на основите принципи на закона.

Данаил Кирилов уточни, че в момента депутатите са разделени в подкрепата си за Истанбулската конвенция. Предварителните заявления, по думите му, сочат, че ако политическите сили запазят позициите си, гласовете за и против са почти равни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още