IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлага падане на долната граница на новия данък за такситата на 300 лв.

Партията ще оттегли текстовете за работа от името на лицензиран превозвач за собствена сметка

17:10 | 25.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ предлага падане на долната граница на новия данък за такситата на 300 лв.

Долната граница на т.нар. алтернативен данък за такситата да се намали на 300 лева, предлагат депутатите от ГЕРБ, съобщава БНР.

Народните представители от АБВ също са се съгласили с предложението, а депутатът от партията Лъчезар Никифоров обясни, че данъкът ще бъде плащан два пъти в годината.

„Предоставяме възможността собственикът на таксиметровия автомобил сам да предпочете дали да води самостоятелно счетоводство и самостоятелно да си организира дейността, или да бъде на трудов договор към компания и съответно тази компания да му заплаща дължимите вноски“, поясни той.

ГЕРБ ще се откаже и от текстовете, с които се връща практиката таксиметровите водачи да могат да работят от името на лицензирана компания за собствена сметка. Според Станислав Иванов ГЕРБ са допуснали грешка, като са разрешили превозвачите да работят от името на по-голям превозвач.

„Тази грешка я установихме и с този законопроект ние ще я променим. Тези, които са се регистрирали вече като превозвачи, те могат да продължат да работят“, коментира народният представител.

Припомняме, че в края на миналата година със законови промени депутатите въведоха нови изисквания за работа на таксиметровите шофьори. От 1 април т.г. всички водачи трябва или да са назначени на трудов договор във фирмите превозвачи, или да си извадят лиценз за превозвач.

Тогава управляващите също се опитаха да прокарат идеята за патентен данък за такситата, но се отказаха заради острата реакция на част от бранша.

Снощи също се състоя мащабен протест на „Орлов мост“ в София заради опита пак да се въведе патентен данък. Заради блокадата транспортният министър Ивайло Московски обеща гласуваните промени да отпаднат. Днес протести имаше в Ловеч и Шумен.

Предстои текстовете да се разгледат на второ четене от парламентарните комисии през следващата седмица. Тогава ще се види какво точно ще бъде гласувано на второ четене в пленарна зала.

От БСП посочват, че обещанието на транспортния министър текстовете да отпаднат е в полза на големите фирми. Според депутата от левицата Георги Свиленски в София няма нито едно заявление за пререгистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още