IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната регионална комисия прие новия данък за такситата

НС няма да успее да приеме законовите промени до 1 април, откогато влизат в сила новите изисквания към превозвачите

15:38 | 16.03.16 г. 2
Парламентарната регионална комисия прие новия данък за такситата

Депутатите от парламентарната комисия по регионално развитие приеха промените в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда алтернативен данък за такситата.

Законопроектът обаче трябва да бъде разгледан от водещата парламентарна комисия в дискусиите по промените – бюджетната.

Припомняме, че група депутати от ГЕРБ внесоха в началото на месеца предложения за промени, с които се въвежда данък в размер на от 400 до 1 000 лева за всеки таксиметров автомобил, който ще се определя от общините.

Освен данъка, народните представители отново възстановяват възможността таксиметровите шофьори да осъществяват дейност от името на лицензиран превозвач за своя сметка, която отпадна през миналата година.

Заради процедурата по приемане на закона обаче парламентът едва ли ще успее да го прокара до 1 април, откогато всички таксиметрови шофьори или трябва да бъдат назначени на трудов договор, или да се регистрират като превозвачи.

Що се отнася до алтернативния данък – на практика патентен, пред миналата година ГЕРБ се опита да прокара подобни предложения за законови промени, които обаче бяха отхвърлени от Народното събрание.

Алтернативният данък за такситата раздели таксиметровия бранш през миналата година. При представянето на законопроекта в регионалната комисия вносителите обаче изтъкнаха, че сега има само едно отрицателно становище – на една варненска фирма. Останалите становища – от транспортното министерство, от Сдружението на общините и водещите браншови организации, са положителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Доста неадекватен коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Айде, кат много врякахте срещу ЮБЕР - сега на тръстиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още