Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГЕРБ: Рокадите в приходните агенции са политически

Радев поиска и от мен да уволня шефовете на НАП и митниците, когато бях служебен министър, обяви Кирил Ананиев

ГЕРБ: Рокадите в приходните агенции са политически

Снимка: БГНЕС

Днешните рокади в Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ (АМ) предизвикаха остра реакция от страна на ГЕРБ.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев определи смяната на шефовете на двете ведомства като политическа стъпка, която силно застрашава държавните приходи.

„Категорично искам да заявя, че съм силно притеснен от това, което се случва в последните 48 часа в управлението на служебния кабинет на президента Радев. Знаете, че аз бях министър в първия му служебен кабинет и много добре познавам какви са основните функции на служебния кабинет. Те са, на първо място, да организира безпристрастни и честни избори. На второ място – да преведе страната в този труден период без сътресения, като осигури нормалното функциониране на публичния сектор и то в условия на политическа криза. Вместо това в последните 24 часа сме свидетели на това, че без необходимия анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции като НАП и Агенция „Митници“. Тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор“, каза Ананиев. 

Още по темата

Той предупреди, че подобни рокади застрашават събираемостта на приходите. Ананиев направи и друго признание – по думите му като член на първия служебен кабинет на президента Радев, държавния глава е поискал от него незабавно да уволни директорите на приходните ведомства. „Моят отговор беше категоричен – че първо ще уволни мен и след това, ако реши, и тях. Второто искане, което Радев постави пред мен, при един бюджет, който беше приет само няколко седмици по-рано, бе да осигуря, без никакъв източник, увеличение на бюджета на Министерство на отбраната с 300 млн. лв.“, посочи бившият финансов министър.

Според него през последните пет години данъчните приходи са се увеличили с над два пъти. Той предупреди, че от ГЕРБ ще следят стриктно как служебното правителство се грижи за държавните финанси.

„В момента всички искат и вече харесват нашите социално-икономически мерки, чувате, че има желание да се удължи изплащането на 50 лв. за пенсионерите, да се удължат и мерките 60/40 и 80/20. При положение обаче, че има срив в приходите, аз не зная как ще бъдат осигурени необходимите средства“, каза бившият финансов министър. По думите му, ако приходите намалеят, ще трябва да се тегли нов дълг. „Това означава, че влизаме в дългова спирала, което поставя по въпрос дали страната ни отговаря на критериите за членство в еврозоната.

Той добави, че в най-скоро време ще постъпят още два източника на ресурс от 511 млн. лв. по инструмента SURE и преместването на датата на корпоративния данък, който ще се внесе до края на юни. „Служебният кабинет няма никакво право да си припише тези приходи, защото те са в резултат от нашата работа“, обяви Ананиев. 

От своя страна заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев обясни, че Галя Димитрова работи в системата на НАП от 27 години, като ръководи агенцията от 4 години. „Тя е в приходната администрация още преди ГЕРБ да се появи дори като партия“, каза Дончев. Той подчерта, че ГЕРБ няма да понесе щети от смените, тъй като не става въпрос за партийни членове. „Дали става въпрос за овладяване на държавата - вероятно да", добави той и призова да се търси отговор на въпроса от кого идват тези назначения и кой ще носи отговорност за тях - дали служебният премиер или президентът.

„В последните дни станахме свидетели на политическа чистка“, каза Александър Иванов от ГЕРБ. „Без действащ парламент обществото иска да чуе мотивите на тези освобождения, при това задълбочено. Какво наложи рокадата при 2,5 пъти повече събрани данъци и рекордно ниска контрабанда на цигари за цяла Европа? Какви са мотивите на тези замени, освен политически“, попита той.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
5
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Така де и някога тия хора дето сега ги махат политически пак така политически са били назначени от ГЕРБ, като ГЕРБ политически са уволнили предишните.Тия от ГЕРБ са големи наглеци- те могат да уволняват който си искат, но другите не могат...
3
 
4
 
3
khao до: penman
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
двама от айдуците са на снимката, скаладжийче ! Баш Айдука сигурно пак е скъсал менискус и отново се крие като плъх!
3
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Хайдуците се развихрят!
2
 
3
 
1
преди 2 месеца
Искат да кажат връзкарски.

Още от Икономика и политика
"Цератицит" инвестира 20 млн. евро в завода си в Габрово