Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прекаралата НАПLeaks в отпуск Галя Димитрова е освободена като шеф на НАП*

На нейно място е назначен Румен Спецов, а Димитрова е освободена заради системно неизпълнение на служебните си задължения

Прекаралата НАПLeaks в отпуск Галя Димитрова е освободена като шеф на НАП*

Снимка: БГНЕС

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, а  мотиви в съобщението за рокадата не се посочват. 

Още по темата

По време на представянето на екипа си служебния министър на финансите Асен Василев обясни, че Галя Димитрова е освободена заради системно неизпълнение на служебните си задължения като визира хакерската атака срещу Националната агенция за приходите от юли 2019 г., когато данните на над шест милиона граждани станаха публично достояние - случаят е известен и като НАПLeaks.

По време на хакерската намеса Галя Димитрова бе в платен отпуск, който не бе преустановен. Вместо нея обяснения пред медиите даваше единствено говорителят на НАП Росен Бъчвариов. „Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план“, каза през лятото на 2019 г. Галя Димитрова, като отказа и да подаде оставка.

Преди дни ВАС осъди НАП на символично обезщетение от 500 лева по жалба на един от засегнатите от теча на данни граждани. Комисията за защита на личните данни също наложи глоба от 5,1 млн. лв. на приходната агенция, но НАП обжалва постановлението в съда. 

Днес Василев спомена и това решение като една от причините за смяната. "ВАС потвърди решението за неправомерно въздействие на НАП", каза той. Призна, че засега сумите, които НАП дължи са ниски, но поясни, че се очакват много нови дела. 

В периода между 2017 г. (когато Димитрова оглавява агенцията) и 2020 г. е отчетена ниска събираемост по ревизионните актове, каза още Василев. От актове за над 4 млрд. лева са събрани само над 2 млрд. лева. 

„Данните, които имаме от НАП, показват, че за периода 2017-2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, а 45% не са събрани. Начислени са 4,3 млрд. лв.  вземания с ревизии, а са събрани 2,252 млрд. лв.“, допълни той. Според Василев ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост. „66,5% са потвърдени изцяло или частично. Другите не са", добави Василев. Той дори каза, че е изненадан, че Галя Димитрова не е била освободена по-рано.

Димитрова бе критикувана и заради това, че през 2020 г. със свое решение правителството увеличи основната ѝ месечна заплата на 5500 лева. В решението на кабинета се посочваше, че повишението от 10% е свързано с нараствастването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2020 г. През същата година във ведомството бяха раздадени бонуси за около 30 млн. лева. 

Асен Василев обеща в следващите 2 месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса. Ще се проверява дали касовите наличности са където трябва да бъдат. „Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП“, подчерта Асен Василев.

На въпрос за спорната наредба Н-18, промените по която бяха замарзени, а НАП и МФ отнесоха доста критики, служебният министър обясни, че според него наредбата в този си вид не трябва да бъде приемана, а напълно преработена. Той обаче не се ангажира със повече коментари по темата. 

Според съобщението от МС Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. В периода 2009-2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

Според служебния финансов министър основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и „да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци“.

*Обновена с позицията на финансовия министър Асен Василев. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
0
 
14
преди 3 седмици
Гледах я тая при Цънцарова. Иначе рядък но, за ГЕРБ - стандартен, нагъл тип. Само затвор за такива.
1
 
3
 
13
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Тая верно е за затвор, ама и новия е пълен *** :)Ясно е защо е там, бушон.
1
 
9
 
12
drakkar до: Tobywolf
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Отписаха милиони ДДС , тормозят обикновенихора за наложени платежи . *** .
3
 
5
 
11
преди 4 седмици
новият шеф на нап ... https://***.youtube.com/watch?v=n2xhi8-XIrQда му мисли , който крие данъци ... :))) ... машала , добре балансирана мускулатура
2
 
9
 
10
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Тази проклета партия герп + всичките им калинки трябва да бъдат изхвърлени напълно от българския политически живот, и тогава всичко ще се оправи.България може да стане богата страна като Швейцария.

Още от Икономика и политика
А. Пеканов: Целта е Планът за възстановяване да се предаде в Брюксел до края на юли