IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор поиска свалянето на имунитета на шестима депутати*

Става дума за Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, за Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля“ и Борис Кърчев от ГЕРБ

11:19 | 08.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Главният прокурор поиска от Народното събрание свалянето на имунитета на шестима народни представители, съобщава се на сайта на прокуратурата.

Исканията касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията на Република България по отношение на депутатите Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, както и на Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов от партия „Воля“ и Борис Кърчев от ГЕРБ.

Прокуратурата иска да разследва Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид".

За депутата Георги Михайлов от БСП Сотир Цацаров иска имунитета заради разследване за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Те касаят Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София и са на стойност 24 млн. лв. за периода 2015 г. - 2017 г., когато той е бил директор.

Разследването срещу Марешки, Таскова и Христов е за изнудване. Макар вече доброволно да се отказаха от имунитетите си, Цацаров изпраща ново искане до НС, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице престъпен сговор. Разследването е за заплахи към собственици на аптеки с цел те да бъдат принудени да купуват лекарства и лекарствени средства само от "Фармнет" ООД на по-високи цени спрямо другите доставчици.

Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ГЕРБ за престъпления за неплатени данъци в особено големи размери. Проверката е за периода юни-юли 2015 г., когато в Стара Загора, като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 000 лева ДДС. Подадена била невярна декларация за ДДС.

Народният представител Борис Кърчев от ГЕРБ ще подаде писмено съгласие до председателя на Народното събрание за сваляне на депутатския си имунитет, заяви той пред журналисти в парламента, предава БТА. "Никога не съм се крил зад този имунитет. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък", заяви депутатът. Той уточни, че към момента, когато е прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което има документи. Нямам неизплатени данъци, не се притеснявам от нищо, посочи той.

Елена Йончева и Георги Михайлов от "БСП за България" се отказват от депутатския си имунитет, обявиха двамата народни представители пред журналисти в парламента.

Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че те няма да бъдат изключени от парламентарната група и левицата застава зад тях.

Йончева обяви обвиненията за абсурдни. Според нея тези клевети отдавна се лансират от депутати от ГЕРБ, а тя самата неколкократно е призовала за проверки. 

$Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ, това е класическа схема за сплашване$, посочи депутатът. Йончева отбеляза, че обвинението идва два дни, след като от БСП са поискали независима техническа експертиза на магистралите у нас в европейски лицензирани лаборатории. Тя декларира, че единственият договор, който е имала, е бил за телевизионна техника за заснемане на документални филми за Сирия, Турция и Украйна.

“Не смятам, че съм извършил закононарушения, като изпълнителен директор заварих болницата с 25 млн. лв. задължения, а при управлението на екипа, който ръководих, тя намали дълговете”, коментира Георги Михайлов. Той увери, че е напълно спокоен и смята, че всички неясноти ще бъдат изчистени.

На заседание на ПГ на левицата е било решено двамата доброволно да се откажат от имунитета си. Разчитаме на обективно и бързо разследване, но цялата група застава зад тях като един, съобщи Корнелия Нинова.Това са две ярки остриета на БСП, допускам, че със своите изказвания и поведение те са предизвикали такова нещо, затова ние стоим твърдо убедени, че са невинни, категорична е Нинова.

* Допълнена към 12.15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
"Имунитетът на народните представители обхваща наказателната им неотговорност по чл.69 от Конституцията и наказателната им несъприкосновеност по чл.70 от Конституцията. Наказателната отговорност представлява забрана за търсене наказателна отговорност от народните представители за изказаните от тях мнения и за гласуванията в органите на Народното събрание и извън тях по време на пълномощията и след прекратяването им. Наказателната неприкосновеност представлява забрана за търсене на наказателна отговорност от народните представители по време на пълномощията им за извършени от тях престъпления. Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да се възбужда наказателно преследване освен за тежки престъпления след предварително разрешение на Народното събрание, или на неговия председател, когато то не заседава. За задържане при заварено тежко разрешение не се иска. Изразът може да бъде възбуждано наказателно преследване по чл.70 от Конституцията означава даване разрешение на надлежните органи за образуване на предварително производство и предприемане следствени действия срещу народен представител за извършено от него тежко престъпление"http://***.constcourt.bg/bg/Cases/Details/136Пепа Русата, с която даден имунизиран е преспал, тръгва да се жалба, че преди 8 месеца, когато това се е случило, тя била насилена ;)Идеята е да ги предпазят от всякакви такива обвинения, които могат да бъдат лъжливи и само да им изгубят времето и да ги отклонят от работата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Естествено ще бъдат намерени за невинни, някога да е било различно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Toranaga
преди 5 години
нали са много обичани долри !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
bigi
преди 5 години
Защо изобщо някой трябва да има имунитет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още