IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Малка или голяма е всъщност България?

От гледна точка на населението, територията и стандарта на живот - къде се нарежда страната спрямо останалите в Европа

10:27 | 05.04.17 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Голяма или малка е България за стандартите на Европа? Отговорът е: нито голяма, нито малка, посочва Инфограф, базирайки се на данните за размера на населението и територията на страните от Европа.

Интересен е и въпросът до каква степен стандартът на живот в една държава зависи от размера на нейната територия и числеността на населението. Отговорът е - в малка степен, поне в рамките на Европа.

Така например държава като Естония е с население около 5,5 пъти по-малко от това на България, но е постигнала близо 60% по-висок стандарт на живот през 2015 г. (според БВП по паритет на покупателна способност). Друг пример е Ирландия, която с население от 4,6 млн. души постига близо 4 пъти по-висок стандарт на живот от този в България.

Според данните населението на България достига 7,2 млн. души през 2015 г., което представлява 6,9% от това на Централна и Източна Европа и едва 1,4% от това на Европейския съюз. Въпреки това от общо 50 държави в Европа България заема 23-то място по численост на населението, като цели 27 страни имат по-малко население (средно 2,8 пъти по-малко от това на България).

По отношение на територията страната заема 17-то място с площ от 108 560 кв.км., като се нарежда между Гърция и Исландия.

България е относително по-малка страна в сравнение с лидерите в Европа както по отношение на населението, така и по отношение на територията. Страната обаче е над средните нива и по двата показателя и трудно може да се категоризира като "малка" за стандартите на Европа.

Що се касае до стандарта на живот, данните показват, че числеността на населението и размерът на територията на страната не са предопределящи за доходите в отделните държави.

Така например, макар и населението и територията на България да са над средното за Европа, страната заема едва 34-та позиция с БВП от 18,2 хил. долара човек от населението през 2015 г. Изчисленията са по паритет на покупателна способност (тоест изравняват стойността на стоките и услугите между отделните страни).

От гледна точка на населението и стандарта на живот сред страните с население между 5 и 10 млн. души (общо 12) единствено Сърбия генерира по-нисък БВП на глава от населението от България през 2015 г. В рамките на тези 12 държави само Сърбия, Азербайджан и Беларус отчитат по-нисък стандарт на живот, отново според индикатора БВП на човек от населението.

По отношение на размера на територията ситуацията е подобна. Сред 14-те страни със сходна територия на тази на България (+/-30% от територията на България), страната се нарежда едва на 9-то място по БВП на човек.

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Глупава статия....Ние официално сме 7,2 милиона.1,5 милиона работим...0,750 милиона държавни служители - търтии...2,5 милиона пенсионери....1 милион малцинства, които само искат и нищо не работят...почти милион подрастващи...При това положение където един работи и храни 4 човека излизаме с най-добри параметри в Европа.... който работи изработва повече дори от швейцарците....А защо не се коментира светът с само старата (богата) Европа ....Сравнете ни с Америка или с Африка .... Тогава ще разберете колко сме на пред в материала.Стига сте хвалили Сърбия ... горе-долу всяка година съм поне два пъти там през последните 20 години.... Сърбите могат само да мечтаят да са на нашето ниво.... нито в Гърция, нито в Македония, нито Румъния са по-добре от нас....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
На сръбския *** му е през дедовия че нема асфалт билбордове и тем подобни глупости ...не казваш колко декара ниви има всяко семейство и какъв доход вади...ти се радвай на подвизите на *** , той пълни гуша , ти ръкопляскай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
zelka007
преди 7 години
хммм... спорно е да ти кажа. ходил ли си в сърбия? бях миналата седмица. ами по това, което е видимо, колкото и на баце да не съм му фен, ами по качество на пътищата сме ги сложили в малкия си джоб. качество на асфалта, маркировка, табели - никакво сравнение. по автопарк сме поне 15 години пред тях. като караш в бг виждаш подредени складове, билбордове, цехове, сгради - като караш из сърбия нищо такова не виждаш :) . другото го виждаш в статистиката дето са я дали ... колкото и да е стъкмистика, мисля че отразява истината в този случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
А дано , ама надали...я отвори пенсии и заплати в Сърбия , дето още хабер няма / а май и не иска да има/ от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
juukkk
преди 7 години
Щом сме по-добре от Сърбия, за момента, всичко е наред ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Ако питат нас българите, всички мислим, че България е твърде малка.Ако питат гърци, сърби и турци - за тях България е твърде голяма и трябва да се намали още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 17
Stone_Kold
преди 7 години
Бг е wc хахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
Нормално - злобни сме, прости сме и сме ужасно завистливи.Елитите ни са алчни, двулични и користни.Бизнесът ни с размах по селски.Науката с объркано ударение.А как ни възприема Европа, питайте Давид Черни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 7 години
Голяма или малка си е тотален ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още