IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков: Няма политическо заиграване с тютюнa

Трябва да се направи регистър на тютюнопроизводителите, заяви министърът на земеделието и храните

09:25 | 31.01.14 г.
Греков: Няма политическо заиграване с тютюнa

„Няма политическо заиграване с тютюнопроизводителите. Това е съдбата на тези хора, те не могат да отглеждат друго. Ние правим всичко възможно, за да им дадем надежда и сигурност. Държавата стои зад тях и не сме ги забравили”. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред БНТ.

Той увери, че министерството следи отблизо проблема с изкупуването на тютюна, но призна, че въпросът не е решен напълно и изцяло. "Тютюнопроизводителите може би имат право да се съмняват в картелно споразумение. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се произнесе дали има такова споразумение”, допълни Греков.

Министърът посочи, че е нужно да бъде направен регистър на тютюнопроизводителите, за да се заличат фиктивните фирми и тези производители, които никога не са се занимавали с тютюн, но са получавали субсидии. 

По отношение на появилата се информация, че по време на проверките изкупната цена на тютюна е била завишена изкуствено само заради присъствието му на проверките, Греков отрече да има съмнения по въпроса.

"Не мисля, че моето присъствие е повишило изкупната цена на тютюна“, коментира министърът.

Греков уточни, че вероятно до края на деня ще бъдат изплатени всички евросубсидии на земеделските производители, които са подали точни и коректни документи.

Ще имаме ли достатъчно агнешко за Катар?

Още през август миналата година стана ясно, че страната ни е започнала преговори с Катар за износ на агнешко. Целта е да се постигне износ на 100 хил. броя агнета годишно.

Тогава стана и ясно, че правителството на Катар е депозирало 50 млн. долара в Българската банка за развитие (ББР) за безлихвени заеми на овцевъдите, за да могат те да инвестират в животни, фураж и технологии.

Днес Греков уточни, че България има възможност да изнася и продава много агнешко месо, стига да има адекватен пазар.

“Моят заместник Явор Гечев бе в Катар, за да подпише този меморандум за изкупуване на агнешкото, произведено у нас. Катар иска да предоставим гаранция за произведените у нас количества, а и за тяхното качество. С пазарна икономика е трудно да се даде гаранция, но ние трябва да направим една връзка между Асоциацията на животновъдите и ако започнем навременното даване на средствата за тях, всичко ще бъде наред”, заяви министърът.

Според него страната ни да достигне желаната от Катар бройка на агнетата за период от 1 до 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още