IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Австрия отново затягат мерките за пристигащите българи

Идващите от България в Австрия ще трябва да представят медицинско удостоверение за здравословното си състояние, съобщават от МВнР

16:19 | 25.07.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пътуващите до Гърция със самолетни полети от България и Румъния от вторник (28 юли) ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция, съобщава Министерството на външните работи.

Само пътници, които имат сертификат за отрицателен PCR-тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника, посочват от МВнР, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria

От информацията на министерството става ясно още, че тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19).

Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини.

От МВнР посочват още, че в сила остава изискването към гражданите, които пътуват със самолет за Гърция, да попълнят предварително в срок от минимум 24 часа преди пристигането електронен формуляр за локализация на пътници, генериращ QR код, който представят на гръцките власти при влизане в страната.

Към момента няма промяна в изискванията за преминаване на сухопътните граници между България и Гърция.

Австрия също въвежда промени в режима за влизане в страната, посочват от МВнР. 

За български граждани, както и за всички други граждани на Европейския съюз, които пристигат от България, е задължително при влизане лицата да представят медицинско удостоверение относно здравословното им състояние и отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2.

Към момента на влизане в Австрия тестът не трябва да е по-стар от 72 часа. Ако не бъдат представени тези документи, лицата се поставят в 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване, става ясно от информацията на сайта на министерството. 

В случай, че на пътуващите лица не им е било възможно да си направят отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2 в България, то в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават, на собствени разноски, да си направят такъв тест в Австрия. До представянето на негативен резултат от теста лицата се задължават да са под домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. 

Продължава да важи безпроблемният транзит през страната, за който не се изисква представяне на молекулярно-биологичен тест, но при условие, че няма междинно спиране в Австрия и напускането на страната е гарантирано, допълват от МВнР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivel
преди 3 години
Тъпанарите, които завишават броя на заразените оклепаха всичко, сега сме черни овце навсякъде, остава и румънците и сърбите да започната да ни искат PCR. Преди време писах тук за този проблем и ме освиркаха някои, че не било умно да се занижава в статистиката броя на заразените. Не искам да се занижава, но поне да не се остави реален а не да се надува в надежда да ни дадат някъкви си пари за справяне със ситуацията. Страдат обикновенните хора и бизнеса заради затрудненията за пътувания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 3 години
това е супер тенденциозно! изобщо не сме топ по позитивни случаи, да не говорим, че поне 30% са фалшиво позитивни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още