IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Догодина няма да има драматично увеличение на лихвите по кредитите

Печалбата на банките расте, защото икономиката на България расте, твърди банкерът

10:43 | 06.12.18 г. 8
Хампарцумян: Догодина няма да има драматично увеличение на лихвите по кредитите

Едно от малкото неща, за които позна Симеон Дянков, е, че България ще излезе от финансовата криза. Това коментира пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян. По думите му ръстът на икономиката не е „драматичен“, но все пак се задържа около 3-4% за последните години, което на фона на случващото се, не е чак толкова малко.

Според него икономиката на България днес е около пет-шест пъти по-голяма в сравнение от 90-те години. Хампарцумян добави още, че българите не са задлъжнели на системно ниво и няма някаква свръхзадлъжнялост, каквато например има в Гърция.

Той прогнозира, че едва ли ще има някакво драматично увеличение върху лихвите по кредитите през следващата година. „Лихвите ще са в абсолютно поносими нива, но все пак нека да не теглим кредити на ръба на възможностите си“, предупреди банкерът.

Той припомни, че необслужваните заеми в страната достигат до 8-9%.

Левон Хампарцумян коментира още, че банките в момента имат по-консервативен подход при отпускането на кредити спрямо 2007-2008 г. Относно твърденията, че в момента има балон на пазара на имотите, той посочи, че ако движението на пазара продължи с тези темпове, може да се стигне до ситуация, в която жилищата биха поскъпнали, но засега нещата са балансирани и не може да се говори за „балон“. След предишната криза са взети всички мерки тя да не се повтори, посочи банкерът.

По думите му печалбата на банките расте, защото икономиката на България расте вече няколко години с между 3% и 4%. Провизиите, които банките заделяха за загубите от предишната криза, вече са направени. Нещо повече - една съществена част от обезпеченията са продадени", коментира Левон Хампарцупмян и в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR

По неговите думи последствията от предишната криза за ликвидирани, икономиката върви нагоре, а банките са инфраструктура, която я подкрепя и е естествено да имат по-високи печалби. 



Той коментира, че критерия за богатство е различен при различните хора, но за тези, които са работещи и икономически активни, последните години са добри.

"Икономическото неравенство е проблем, който не може да се реши с декрет или демонстрации по улиците, но трябва да се направят съществени промени. Може би в обществения договор, може би в съотношението данъци - публични услуги, които получаваме, които да помогнат този проблем да се разреши", обясни банкерът пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи тези неща подлежат на решение, което трябва да бъде дългосрочно и взето на политическо ниво, но няма и да мине без усилията на обществото и на всеки индивид.

Междувременно в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Илиан Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на БАКБ, коментра, че през 2018 г. продължават нормално процесите по консолидация в банковата сфера.

"Това би трябвало да доведе до окрупняване на играчите и по-ефективна роля на банките. Въпросът дали по-малкият брой играчи ще са по-оптимални за потребителя остава отворен. През тази година трябва да сме стигнали нивата на най-ниските лихви на нивата по кредитите и депозитите, което да доведе до тенденция за промяна в това отношение. Отбелязахме нетни ръстове в потребителското, ипотечното кредитиране и в кредитирането за бизнеса", отбеляза Илиан Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Ще има увеличение на лихвите и още как. Може да не е драматично, но ще е достатъчно, за да се забележат първите очаквани симптоми на болестта причинени от негативните последствия на глупавите политики на ЕЦБ - затворени офиси на фирми, фалити, иззети имоти на физически и юридически лица. 2007 - 2008 се завръщат, цикъла на изземване на имоти и бизнес за необслужени кредити се повтаря. Това предстои, това иде, но няма да бъде обявено предварително от политиците ни - престъпници, а в последния момент, когато време за реакция и корекции няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Един вид, айде шаране лапай кукаката още по-дълбоко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
birmingam
преди 5 години
Малка корекцийка. Може ли да се сравни 1990 г. с 2018 г. ми май не може всичко е в пъти повече от тогавакакви инфлации какви дивотии. То все едно да сравнявате москвич с мерцедес. Не искам да ми дрънкате само глупости, малко помислете и тогава пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Tantum
преди 5 години
Само да допълня, че данните са на Световната банка и всеки може да ги провери в интернет, ако иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Tantum
преди 5 години
Прав е, БВП на глава от населението се е увеличил 6 пъти от 1990 насам. БВП на глава от населението по покупателна способност (тоест след инфлация) се е увеличил 4 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Занижените лихви временно спасяват от началото на кризата, за сметка на бъдещи завишени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 9
redcretin
преди 5 години
Тоя циркаджия вече не е и "банкер", защо му публикувате глупотевините?БВП е 2.5 пъти по-голям от тоя през 90те, какви 5-6 пъти по-голяма икономика лъготи тук? Все още ръстът на икономиката е под нивата на инфлация, реално бива изяден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Левон Хампарцумян се изказваше положително и че сме били остров на стабилността и през 2008 *** година. После сами знаем какво стана.Преди 2 седмици, главния икономист на Уникредит Булбанк, на която банка Левон е директор официално оповести че цените на жилищата в големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас са НАДЦЕНЕНИ с над 40 %, от реалните им стойности.Банките надуха нов имотен балон, 10 години след предишния от 2008 *** година. Това е простичката истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още