Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

И България затяга мерките за носенето на маски

Отпада възможността да се ползват шалове и шлемове, от началото на следващия месец работата си възобновяват търговските центрове и МОЛ-овете

И България затяга мерките за носенето на маски

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На фона на опасенията за новите варианти на коронавируса, за които се предполага, че се разпространяват по-лесно и може да са по-смъртоностни, България се присъединява към други държави, които затягат мерките за носене на маски на открито.

С една от три издадени във вторник заповеди на здравния министър проф. Костадин Ангелов се слага край на възможността вместо маски да се използват шлемове, шалове или други средства, покриващи носа и устата. 

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. 

Още по темата

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и подобни събития, пише в заповедта на министъра.

По този начин страната ни се присъединява към други европейски държави, въвели подобни ограничения. Преди дни Германия удължи противоепидемиологичните мерки до средата на февруари и затегна правилата за носенето на маски. Там сега е задължително в обществени места носенето на медицинска маска. Хирургическите маски и тези от типа FFP2 имат по-висок защитен ефект от ежедневните.

Германското общество за болнична хигиена обаче се съмнява дали тази мярка има смисъл. То вече беше изразило критиките си преди две седмици, когато правителството на Бавария реши да направи този тип маска задължителна. Такива маски трябвало да се носят само от обучен персонал в клиники и то само след предварителен професионален медицински преглед поради повишеното съпротивление за дишането и произтичащите рискове.

С друга заповед от днес от 1 февруари България разрешава посещенията в кината и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, но при използване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция.

От началото на следващия месец фитнесите могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.

До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

От началото на следващия месец работата си възобновяват търговските центрове и МОЛ-овете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават само ако са придружени от родител, настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

От 29 януари до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
1
 
2
 
20
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Че си пенсиониран текезесар се вижда от самолет, а то тръгнало да се хвали с тоя факт!
3
 
1
 
19
ing5rov до: penman
преди 1 месец
къде , впрочем си следвал психиатрия... ако се съди по стила , само на 4и километър .
2
 
2
 
18
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
културата ми е "ткзс-арска" , но в никакъв случай куpвенсka ... гевендията и на дърти години си остава гевендия .
7
 
1
 
17
khao до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
абе ти се напъна са напишеш повеченот три реда, хахахаа.
Уви качеството е същото :)))
3
 
6
 
16
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ваксини, маски ,мерки- КОВИД АЛИЛУЯ .Новия бог прави чудеса- зеленчуците почват да четат, стават успешни предприемачи (нищо че е на гърба на пенсиите и хипохонриците)

Още от Икономика и политика
Ж. Начева: Няма окончателно решение за спиране на плановите операции в цялата страна