Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Й. Терзийски: Договорите за строителство на пътища са подписани и започва работа

Приключваме с разплащанията към пътните строители още тази седмица, съобщи депутатът

Й. Терзийски: Договорите за строителство на пътища са подписани и започва работа

Снимка: АПИ

Голяма част от договорите за строителство на пътища са подписани и започва работа из цялата страна по големите инфраструктурни обекти. Това заяви по БНТ Йордан Терзийски, зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика от "Продължаваме промяната".

Още по темата

"Само след няколко месеца административна пауза виждаме качеството на изпълнение на пътища – виждаме, че още първото лято има огромни дупки и има риск от пътно-транспортни произшествия. Натам са положени нашите усилия – да подпишем всички договори и да започне текущият ремонт и поддръжка, за да може пътната безопасност отново да бъде факт", коментира той.

Депутатът обяви, че старите договори към строителните фирми „до голяма степен са изплатени“.
Той припомни, че строителният министър Гроздан Караджов вече обясни „механиката“, по която се случва това разплащане – минава се през  Националната агенция за приходите за одобрение, за което са необходими един-два дни.

Терзийски съобщи, че до края на тази седмица ще се приключи с разплащанията и обясни, че предстои да се обсъжда и в парламента как са изпълнени поръчките, за да се изплатят и останалите пари.

Депутатът е категоричен, че с инхаус поръчки повече няма да се работи. „В момента са пуснати обществени поръчки за всяка една от областите. Договорите на пътностроителните фирми са удължени до избирането на нови изпълнители“, обясни той.

Той се надява, че вече няма да се налага ремонт на ремонтите.

Терзийски потвърди, че по сметки на регионалното министерство въвеждането на тол системата за второкласните пътища няма да оскъпи драстично продуктите от първа необходимост, каквито са притесненията на превозвачите.

„Най-спешният приоритет към момента е строежът на магистрала "Струма", заяви депутатът и посочи, че през октомври изтича ОВОС и това поставя в риск целия проект. – Вземаме спешни мерки и се надявам да се намери общ език между МРРБ и МОСВ, за да се избере правилното трасе и да се излезе с това решение пред Брюксел.“

По думите на Терзийски има одобрен ОВОС за трасе - което е най-евтиният и най-бързият вариант. Той се надява строителството да започне още тази година.

Депутатът съобщи, че следващата седмица започва процедура по избор на доставчик на шест медицински хеликоптера, които ще са налице в следващите две години, като за тях се изградят бази и се обучат пилоти. Терзийски потвърди, че още есента ще има един медицински хеликоптер, взет под наем, който ще оперира на територията на страната.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Шест медицински хеликоптера мисля са ни много, намалете ги на 3

Още от Икономика и политика
Смениха директора на болница "Св. Екатерина"