Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

IATA очаква ръст на авиацията в България в следващите години

Три четвърти от пътниците от и към София летят към страните от ЕС

IATA очаква ръст на авиацията в България в следващите години

Снимка: Pixabay

За периода 2016 - 2021 г. опериращите в България авиокомпании ще отбележат ръст на пътниците от 5,1%. Това е повече в сравнение с очаквания ръст в Румъния, Унгария, Полша и Хърватия, но доста под прогнозата за ръст от 13,8% в Сърбия и 7,1% в Турция.

Тези данни представи Серджу Сарасан, мениджър в Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), по време на организирания в София форум Sky Day 2017.

За 10 години - от 2007 г. до 2017 г., се увеличава свързаността на страната. Междувременно е имало закриване на дестинации, но броят на откритите нови направления е по-голям.

Пътниците през този период се утрояват – от около 3 млн. през 2007 г. до очакваните почти 9 млн. към края на 2017 г., заяви експертът.

Три четвърти от пътниците от и към София летят към страните от Европейския съюз (ЕС), а общо към Европа – почти 90 на сто.

Най-силен е трафикът към лондонските летища Лутън и Станстед, а броят на пътниците приближава 500 хил. души от януари до септември 2017 г.

Като припомни, че в класация за конкурентоспособност България е на 49-то място, eкспертът коментира, че, развитието на авиацията е фактор за икономическия растеж и за развитието на туризма, тъй като 54% от туристите като цяло пътуват с въздушен транспорт. 

В рамките на Sky Day 2017 азербайджанската нискотарифна авиокомпания Buta Airways представи новото направление София – Баку, по което полетите стартират от 16 януари 2018 г.

С развитието на транспортните връзки ще се увеличи броят на туристите, заяви посланикът на Азербайджан в София д-р Наргиз Гурбанова. Тя посочи, че от над 2 млн. туристи, които са посетили страната през 2016 г., българите са били само 1 500 души. Пътуващите до България граждани на Азербайджан са били 16 хил. души.

Туристите от Азербайджан се интересуват от балнео- и спа туризма в България, културните събития и градския туризъм, заяви зам.-министърът на туризма Ирена Геогриева.

Според прогнозата на Buta Airways се очаква ръст на пътникопотока и туризма, заяви директорът на авиокомпанията Джамил Манизаде.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП: Вотът на недоверие е за погрома в здравеопазването