Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Илияна Цанова: Бизнесът има основна роля в процеса на възстановяване

Парите от ЕС не са даденост, България ще трябва да положи усилия, твърди зам.-управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции

Илияна Цанова: Бизнесът има основна роля в процеса на възстановяване

Снимка: Getty

Бизнесът има основна роля в процеса на възстановяване. Огромният паричен ресурс от ЕС ще трябва да се инвестира именно от фирмите, но те ще трябва да вложат и свои собствени средства. Това коментира пред БНР Илияна Цанова, заместник-управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, във връзка с изтеклия на 15 октомври срок на Европейската комисия за представяне на първите варианти на националните планове, част от големия европейски план за възстановяване на Европа от пандемията.

Тя подчерта, че сега е важно да има обсъждания и с местната власт на всяко населено място, както и с политическите сили, защото този план няма да се изпълнява от това правителство. „Когато бъде приет след процедурите, вече ще имаме друго правителство. Всички политически сили трябва да знаят, че това са нашите стратегически приоритети и независимо кой е на власт, трябва да вървим по тях", каза Цанова. 

Още по темата

По думите ѝ не са много страните, които са готови с този план, а Франция е първата държава, която е успяла да спази срока от 15 октомври.

Цанова разказа и за плана "Следваща генерация". По думите ѝ това е еднократна извънредна помощ за справяне с икономическите предизвикателства, която трябва да бъде инвестирана в много кратък период от време - от 2021 г. до 2023 г.  Цанова подчерта, че когато се прави този план и се залагат тези проекти, трябва да се работи с данни, да се види положението в отделните сектори и кои стратегически силни страни могат да бъдат подкрепени от гледна точка на конкурентоспособност.

"Няма как с пожелателни послания да получим финансиране. Конкретиката е ключова в този план. И всяко искане за плащане, което правим, ще бъде одобрено на базата на целите, които вече сме постигнали. Трябва да правим редовно докладване. Със сигурност този план ще бъде динамичен", обясни тя и добави, че тези пари не са даденост и от страната ни също ще се очакват усилия.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЕК одобри 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика