Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инфлацията в България достигна 9-годишен връх

От НСИ отчитат рекордно поскъпване на централното газоснабдяване с над 12%

Инфлацията в България достигна 9-годишен връх

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През септември инфлацията в България, натрупана от началото на годината е 3,5%, а спрямо същия месец на миналата година е 4,8%. Това е най-високото ниво на инфлацията на годишна база от септември 2012 г. насам, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Индексът на потребителските цени (CPI) нараства през септември с 0,4% спрямо месец по-рано.

Трябва да отбележим, че тези данни се различават от прогнозите на Министерство на финансите и БНБ, които очакват 3,5 – 3,7% инфлация в края на годината.

Добрата новина е, че конкретно за септември месечната инфлация е 0,4%, което показва леко забавяне спрямо ръста от август (0,8%).

Основна причина за ускоряването на инфлацията са новите цени на горивата, транспортните разходи и повишението на режийните - ток, вода и газ. 

От НСИ отчитат рекордно поскъпване през септември на централното газоснабдяване с над 12%. Сериозно увеличени има и при отоплението с въглища и дърва – по 4,7%. Също така учебната литература е поскъпнала с 5,5% през миналия месец спрямо август.

 

 

Според данни на НСИ хранителните продукти са поскъпнали с 4,4% за последните 12 месеца. Цените на материалите за текущ ремонт на жилищата са се увеличили с около 5% за една година, а на ремонтните услуги - с над 8%.

През септември 2021 г. спрямо предходния месец хранителни продукти и безалкохолни напитки са поскъпнали с 1,2%.

Също с толкова са поскъпнали разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива.  Солидно повишение спрямо предходния месец има и при образованието – 3,7%. В сектора на развлечения и култура пък има намаление на цените с 4,6%.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през септември нараства с 0,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се повишава с 4%, показват още данните на НСИ.

Междувременно председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов прогнозира пред БНР, че основните храни ще поскъпнат с нови 7% до края на годината. Въпреки високите цени на тока и на природния газ обаче няма да се стигне до рязък скок, твърди той. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление. След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива, посочи Иванов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 1 месец
В съседна икономическа медия има материал, че се очаква увеличение на несъстоятелностите (фалитите) с 9% в България и с 15% на глобално ниво за 2022 година. Прогнозата е на някакъв западен застраховател Euler Hermes.
0
 
6
 
3
s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Интересно какво ще предприеме и ще реши ЕЦБ на следващото си заседание, май беше другата седмица. Дали не е редно да награди с по някой нов транш държавите, които са успели да изпълнят и преизпълнят инфлационните цели?
2
 
6
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ами браво, ето че вече сме на 4.8%, т.е. изпълнихме и преизпълнихме европлана за инфлацията. Нали се искаше от всички да успеем да постигнем поне 2% инфлационна цел, ето че ние не само изпълнихме, а и преизпълнихме целта. Браво и дано постижението ни да не ни успокоява, а да продължаваме все така да преизпълняваме плана.
3
 
8
 
1
преди 1 месец
И това е само началото. Колко удобно за мутрите и неприятно за протестните партии дето ще оберат негативите от сигурната инфлация. Дано българите не са чак толкова глупави.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 декември