Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЮНЕСКО промени решението си за Пирин

Разширяването на ски инфраструктурата в националния парк е позволено

ЮНЕСКО промени решението си за Пирин

Снимка: Pixabay

Комитетът за световното природно наследство към ЮНЕСКО промени решението си за Национален парк „Пирин“ по време на 42-то си заседание в Бахрейн.

На заседанието българската делегация, начело с вицепремиера Валери Симеонов, представи държавната позиция по темата, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Първоначалният проект на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерския съвет (от декември 2017 г. за втори лифт в Банско – бел. ред.) и изискваше от България стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление. 

Още по темата

Според позицията на българската делегация това не се изисква от европейското и българското законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред.

В съобщението се казва, че предложените от българска страна текстове са гласувани с пълен консенсус и така е потвърдено „устойчивото управление на обекта и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк“.

В рамките на три дни българската делегация е провела срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави членки на Комитета, които са гласували единодушно редакцията.

Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно към законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта.

Вицепремиерът Валери Симеонов е декларирал, че ще има  баланс между опазването на околната среда и развитието на туризма. Той е поканил представителите на Комитета да посетят Банско и Национален парк „Пирин“.

В последните дни коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“ неколкократно информира, че в проекторешението на ЮНЕСКО се призовава българското правителство да не прилага промените от декември 2017 г. в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато той не се подложи на екологична оценка. Природозащитниците за пореден път заявиха, че тези промени отварят за застрояване до 48% от територията на парка.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Управляващите са спестили между 200 и 600 млн. лв. от мярката 60/40