Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Иван Нейков: Разделянето на здравната система крие своите рискове

Сегашният модел „скърца“, смята бившият социален министър

Иван Нейков: Разделянето на здравната система крие своите рискове

Снимка: Ройтерс

През 1998-1999 г. пенсионната и здравната система тръгнаха в две различни посоки. Вече имаме 8 капиталови пенсионни дружества. Отделните фондове за различните осигурителни рискове са над 20. Същевременно здравноосигурителната система тръгна към единна здравноосигурителна каса и се оформи монопол. Този модел "скърца". Затова е естествено да се търси решение в посока демонополизация, заяви Иван Нейков, бивш социален министър, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него експертите винаги са се притеснявали дали разделянето на здравната система на няколко финансиращи източника няма да намали финансовите възможности на отделните каси.

„Разделянето на един монопол има положителни страни - конкуренцията, ефективността на разходите, но трябва да се внимава да не допуснем такива сътресения, в които някоя от тези каси да се окаже в несъстоятелност“, подчерта Нейков.

Важно е и как ще върви демонополизацията. От управленската гледна точка процедурата по промяна е много дълбока и се изисква разум, поясни Нейков.

Според него финансовата стабилност при здравното осигуряване зависи от нивото на доходите. Ако то продължи да расте с такова темпо като сега и дори малко по-високо, това би било добър индикатор, посочи експертът

„Размерът на осигуровката също е фактор. Профилактиката е третият. Тя е инструментът да бъдат намалявани разходите на касата. Над 80% от българите не ходим задължителните годишни прегледи, които да дават ранното сигнализиране за здравето на един човек“, добави още Нейков.

В осигурителните системи резките промени не се препоръчват, отбеляза той.

"Трябва промяна на контролните механизми, на административната конструкцията на всяка отделна схема. Контролът трябва да остане в ръцете на държавата. Ако здравната каса ще контролира и себе си, и частните системи и фондове, ще възникне въпросът няма ли да се появи двоен стандарт. Коя ще е институцията, която ще упражнява контрол? Другият въпрос е какви здравноосигурителни пакети ще се предлагат", подчерта още Нейков.

Целия разговор може да проследите във видеото:

гледано: 2042   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото