Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как България може да се възползва от общоевропейското пенсионнно осигуряване?

Първите PEPP-ове ще се появат към края на следващата година, заяви доц. д-р Станислав Димитров, директор "Застраховане и пенсионно осигуряване" във VUZF Lab

Как България може да се възползва от общоевропейското пенсионнно осигуряване?

Снимка: Bloomberg

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване (PEPP) ще промени живота на всеки един европейски гражданин и Европейската комисия очаква, че продуктът ще окаже най-голямо влияние на страни със слабо развити капиталови пенсии и пазари, каквато е България. Първите PEPP-ове най-вероятно ще се появят към края на следващата година. Това заяви доц. д-р Станислав Димитров, директор направление "Застраховане и пенсионно осигуряване" във VUZF Lab и ръководител е на катедра „Финанси“ във ВУЗФ, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Трябва да се отбележи, че и в момента съществуват подобни продукти за лично пенсионно осигуряване на стойност около 1,4 трлн. долара, като ЕК очаква PEPP да прибави 700 млрд. евро спестявания в тези продукти", каза специалистът.

"Ако се възприеме, че до този момент ЕК си е свършила 85% от работата по линия на PEPP, то останалите 15% зависият от интегрирането на тези продукти от националните институции и регулатори, както и от съответните доставчици - животозастрахователи, пенсионни дружества, банки и дружества за управление на активи", поясни доц. Димитров. 

Още по темата

Той отбеляза, че все още предстои да бъдат уточнени няколко важни характеристики на PEPP, сред които е данъчният режим, на който ще бъде подложен продуктът. ЕК препоръча той да бъде равнопоставен с този на всички други инструменти за спестяване.

Доц. Димитров поясни, че в България към този момент "активно спестяват в дългосрочни продукти не повече от 200 хил. българи, като пазарът се оценява на около 40% от работещите, т.е. малко над един милион. С други думи при благоприятно развитие на тези процеси можем да очакваме четворно увеличение на пазара", добави още гостът.

От разговора стана ясно, че държавната пенсия не може да бъде по-голяма от 35% от реалната заплата на лицето преди пенсиониране - "в момента коефициентът на заместване е малко по-висок - около 39%, но НОИ прогнозира, че ще спадне ... въз основа на всякакви разчети и изследвания, нормалното заместване е между 70-80%, т.е. държавната пенсия е доста далече от този коефициент", заяви той.

"Именно остатъкът до тези 70% трябва да се компенсира от универсалните фондове и третия стълб, където всъщност този PEPP се причислява към доброволните продукти за спестяване", уточни ръководителят на катедра „Финанси“ във ВУЗФ.

Доц. Димитров изрази мнение, че  българската пенсионна система се нуждае от подобни инструменти, тъй като те могат да компенсират все повече увеличаващите се изисквания за пенсиониране, най-вече за хора с нередовни кариери и трудов стаж. 

Повече по темата за общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване и подробностите около предстоящата Втора международна конференция "PEPP – Регламент и технически стандарти за пазарна реализация“, която ще се проведе на 29 и 30 октомври, в аулата на ВУЗФ, под патронажа на  Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН) вижте във видеото. 

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Собственици на заведения с искания за помощ след новите мерки срещу Covid-19