Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как ще се отрази на туризма бъдещият мегакомплекс "Дестинация Рила"?

По мегапроекта ще работят чужденци и средствата от него също ще се насочат навън, смята експертът Румен Драганов

Френско-българският проект "Дестинация Рила" вероятно няма да помогне за развитието на българския туризъм, а дори точно обратното - общините Говедарци и Сапарева баня ще пострадат от навлизането на подобна чуждестранна инвестиция. Това е позицията на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Вместо да напълним малките семейни хотели на местните жители, ние сме готови да създадем нови 20 хил. легла, които ще попарят семейните бизнеси на много хора.

Така коментира мегапроекта за планински туризъм "Дестинация Рила" експертът.

Миналата седмица вицепремиерът Даниела Бобева каза, че френски инвеститори искат да създадат зона за целогодишен туризъм в Рила. Според предварителния идеен проект става дума за шестгодишна инвестиция за 550 млн. евро, след която в парк Рила ще има комплекс с 20 хил. легла за настаняване.

Драганов е сред експертите в бранша, които оценяват проекта като изключително неизгоден за България. "Това е един чуждестранен мегапроект, разработен от чужденци, в който ще работят чужденци – съвсем разбираемо е, че средствата от него също ще се насочат навън", аргументира се той.

Според него, ако този проект се реализира, ще отговаря на критериите за високопланински туризъм. Вероятно ще цели нискобюджетни чуждестранни, а и български туристи. Вероятно в него ще има голям брой малки студиа, в които посетителите ще могат да си готвят, с цел пътуването да им излезе най-изгодно.

"Важно е изграждането на този проект да се обсъди с обществеността и най-вече с общините. Основният въпрос е по какъв начин искаме да развиваме туризма ни – искаме ли гражданите на общините Говедарци и Сапарева баня да бъдат по-богати отсега или искаме да станат по-бедни? Самият проект няма да помогне на местното население да забогатее", допълни Драганов.

Той даде пример с жителите на Несебър, голяма част от които след застрояването на Слънчев бряг пострадаха и останаха без квартири през летния сезон. Друг пример е Банско.

Според параметрите на новия проект в неговото изграждане и реализация се залагат нови близо 8 хил. работни места. Според Драганов жителите на тези общини всъщност най-често ще бъдат наемани като общи работници, нискоквалифицирана работна ръка, сервитьори, бармани и камериерки. Мениджмънтът вероятно ще бъде чуждестранен или ще дойде от по-централната част на България.

Повече за самия проект

Investor.bg разговаря с компанията, поела публичните комуникации около изграждането на проекта - "Хавас", откъдето дадоха повече информация за френско-българския комплекс в парк Рила. През всички сезони, „Дестинация Рила“ ще предлага широк избор от настаняване – хотели с ранг от 2 до 5-звезди, развлекателни центрове, аква център, голф, ски зона и 80 други видове занимания. Ще позволява развлечение на туристи от 0 до 80-годишна възраст.

Общата стойност на инвестициите при пълното завършване на проекта е 550 млн. евро, като до момента са инвестирани над 1 млн. евро в предпроектни проучвания, включващи пазарни, технически и финансови анализи. Проектът „Дестинация Рила” ще се изгради на две фази. Първата ще отнеме 4 години. Втората - около 2 години.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

4
 
9
 
8
преди 6 години
Няма профилна снимка
След Станишко и Орешарски "успешно" се справиха с черноморието по време на предходното им управление, сега явно е ред на бетонирането на планините !
2
 
13
 
7
mailoff до: SSIW
преди 6 години
Мисля си, че правителството се хваща във фантасмагорични проекти, за да разсее общественото внимание от скандалите, които тресат държавата
5
 
8
 
6
преди 6 години
Няма профилна снимка
Над 2 млн. бора ще бъдат изсечени в Рила, което определено ще наруши природния баланс в района. Да не говорим, че доколкото знам проектът е да се стои в национален парк, където това е забранено.
1
 
4
 
5
SSIW до: Ани Василева
преди 6 години
Няма профилна снимка
„Дестинация Рила“ се изпълнява в партньорство с няколко световни компании и институции с опит в сектора. Сред най-големите партньори са Accor Group, най-големият хотелски оператор в Европа, PGI Management, лидер в управлението на курортни комплекси, Schneider Electric, компания лидер в енергийния мениджмънт, "Маркан", водеща българска строителна компания, Cluster Montagne, Асоциация на най-големите френски фирми, специализирани в развитието на планински региони и селища с потенциал за планински туризъм, Френско-българската търговска камара, European Association of Elected Representatives from Mountain Regions, Посолството на Франция в България и др.
1
 
2
 
4
SSIW до: Gold Zombie
преди 6 години
Няма профилна снимка
Така е, заплатите на обслужващия персонал и евентуално някакъв оборот в храни, напитки и консумативи, които ще се доставят за „ол-инклузив-а”. Въпроса е , с ръста на туристите, който се очаква от проекта, дали приходите по тези „пера”, които ще остават в БГ, ще превишат оборотите, които се реализират в момента (при сегашното ниво на туризма в региона)? Също така е хубаво да се оцени, какви са перспективите за повишаване на посещаемостта, със собствени маркетингово усилия и прогнозния ефект също да се вземе предвид, като се прави съпоставка на „дивидента” в единия и в другия случай.

Още от Икономика и политика
ЕК одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България