IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са резултатите от промените в Закона за приватизацията?

Приватизатори няма да плащат неустойки по договори, ако са минали повече от 5 г., заяви финансистът Тодор Николов

10:35 | 24.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В Закона за приватизацията са предложени две промени – едната е свързана с въвеждането на електронна платформа за продажбата на  държавни имоти, която ще замени сегашните търгове или конкурси. Втората промяна е свързана с  неустойките по договори. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria финансистът Тодор Николов,  бивш председател на Агенцията за приватизация. 

Припомняме, че промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол бяха приети окончателно от парламента на 18 юли 2018 г. Те предвиждат специфични задължения  на приватизираното дружество да не могат да бъдат вменени на купувача за повече от пет години.  Депутатите от  Обединени патриоти обвиниха коалиционните си партньори, че промените са в полза само на „Бояна филм“, БМФ и „Булгартабак“.

„Приватизатори ще имат право да не плащат неустойки по договори, ако са минали повече от 5 години от сключването им“, поясни днес  Тодор Николов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според него не са много случаите, в които това облекчение ще важи. Става въпрос за случаи, в които раздържавяването е в специфичен сектор.

Николов смята, че облекченията би трябвало да се отнасят за бъдещи приватизационни сделки. "В крайна сметка, политическите партии преценяват има ли нужда от тежки рестрикции или не. Явно те са преценили, че няма нужда рестрикциите да са по-дълги от 5 години", обясни той.

Според финансиста въвеждането на електронна платформа за продажба на държавните активи няма да доведе до по-висок инвеститорски интерес, но ще ускори сделките и ще осигури по-голяма прозрачност.

Вижте още тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още