IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е растително здраве – ще научим в Европейската нощ на учените

На 27 и 28 ноември събитието ще е онлайн и ще предложи идеи на младите с интерес към науката, посочи Любов Костова, директор на Британския съвет в България

17:03 | 23.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Наука има във всяко едно проявление от нашия живот, ето защо събитието „Европейска нощ на учените“ има за цел да покаже именно какво точно прави науката и защо тя е важна. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любов Костова, директор на Британски съвет в България.

Тази година събитието ще се проведе изцяло онлайн на 27 и 28 ноември  като продължителността му ще е 30 часа.

Водещата тема ще бъде за растителното здраве. В подготовката на проекта участват 20 институции, което по думите на Костова е и най-голямата коалиция за наука в България. В тази група влизат академични, изследователски, индустриални и образователни партньори, а освен това НПО-та и Sofia Tech Park.

„Има огромна нужда да говорим все повече за наука, особено в тази година, когато има толкова конспиративни и скептични мнения относно явленията, които влияят на живота ни. Целият свят в момента гледа към учените с надежда ваксините да бъдат точни, математическите модели - също, за да дават тази сигурност, от която всички ние се нуждаем“, посочи Любов Костова.

По думите й събитието е насочено предимно към младите хора, на които им предстои да изберат своето кариерно развитие. Според Костова при взимането на тези големи решения те се позовават на няколко фактора, един от които е да проявят интерес.

„От друга страна, младите взимат решения на базата на ролеви модели – когато видят, че ученият не е скучен, безинтересен и затворен в себе си човек, а заема много важна роля в живота на своето общество; когато видят, че в наука могат да се разказват интересни и завладяващи истории, тогава се вдъхновяват“, разказа тя.

По време на събитието младите хора ще имат възможност да напишат есе на тема „Как виждат себе си в бъдеще“, да участват чрез т.нар. гражданска наука и да се срещнат с академици от БАН и да проследят как минава един ден от живота им.

Каква е растителната верига на биоразнообразието? Какви европейски проекти изпълняват българските учени? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
4i40
преди 3 години
."............да участват чрез т.нар. гражданска наука и да се срещнат с академици от БАН и да проследят как минава един ден от живота им............"10 ч - вече е на работа....Асистентката му носи кафе.10,3 ч - обажда се на касиерката дали е преведена заплатата + пенсията + 2-3 хонорара по проекти и комисии....11 ч - напрежението от положителния отговор натоварва простатата и е време да си смени памперса...12 ч - време за обяд с приятелите - дали всички ще са на масата и кой ще издърпа късата клечка за да плати масрафа.... Опссс, имаше някаква защита и сметката е за успелия да прескочи цедката на рецензентите....Може да се кажа и прекрачи, но прескочи е по интригуващо...( не че има някаква интрига, нооо....)14ч - време е за дрямка ...затваря вратата и инструктира секретарката за предстоящото научно занимание...16ч - язък..трябва втори памперс....17ч - време е за прибиране ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още