Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Канадската Velocity е открила нова зона с висока златна минерализация в „Обичник"

След като завърши първоначалната оценка на ресурсите в района на Кърджали, компанията ще може да придобие 70% от площта "Момчил", включваща „Обичник“

Канадската Velocity е открила нова зона с висока златна минерализация в „Обичник"

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Канадската компания за проучване на полезни изкопаеми Velocity Minerals заяви във вторник (2 юни), че е открила висока златна минерализация в местността „Сиври тепе“, част от проекта за добив на злато „Обичник“, съобщава SeeNews.

Местността „Сиври тепе“ е разположена на около 400 метра западно от установената зона „Дурусу тепе“, като откритието подчертават потенциала за значително разширяване на повърхностното златорудно висококачествено проявление в „Обичник“, а вече са планирани допълнителни сондажи, посочват от Velocity. 

Още по темата

„Пробивната дейност в „Обичник“ продължава да открива висококачествена златна минерализация близо до повърхността, а тези резултати потвърждават тенденцията на многобройни висококачествени пресичания“, споделя Кийт Хендерсън, президент и главен изпълнителен директор на Velocity.

Според него особено обнадеждаващо е, че компанията е успяла да открие нова златна минерализация над 3 грама на тон близо до повърхността.

Velocity има за цел да завърши първоначална оценка на минералните ресурси през 2020 г.

Миналата година Velocity Minerals, която се превърна мажоритарен собственик на компанията, контролираща златното находище "Розино", получи опция да придобие 70% от други два проучвателни проекта в района на Кърджали. Дружеството подписа споразумение с партньора си "Горубсо - Кърджали", което ѝ дава опция да придобие 70% от площта "Момчил", включваща участък "Обичник".

Условието за реализирането на договореностите е да се направи икономическа оценка на проекта. "Обичник" се намира на приблизително 25 км от завода на "Горубсо - Кърджали".

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
2
 
8
khao до: Mechkata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не се практикува в България, не щото е по евтино в Африка, а щото е забранено в ЕС като силно замърсяваща технология!
3
 
3
 
7
khao до: unicornblade
преди 1 година
Няма профилна снимка
преувеличаваш яко с тия миллиарди, но ако това дето си написал беше възможно, мината щеше да бъде дадена на Ковачки или някой подобен и през месец два щеше да пише за производствени аварии и смърт на работници ... квото става по другите му мини!Така че споок и в двата случая българския гражданин нямаше да го усети !
2
 
7
 
6
unicornblade до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
Има една книга - Тайните фалити на комунизма. Там е описанол как бай Тошо 5 пъти фалирал държавата, понеже свършвал валутата за разплащане навън - долари и преводни рубли, и се разплащал с руснаците като им давал златния резерв - на всеки 5-6 години им давал злато за по5-6 милярда долара. грубо по милярд на година.сега добивите са много по големи само от отчетите на Дънди и Велосити, а държавата взима 36 милиона концесия. От 1 милярд долара до 36 милиона лева колко е разликата?
2
 
3
 
5
unicornblade до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
И какво като са 3 грама злато на тон? Хората ти казват - 543 $ на унция разходи за дейността. над 400 000 унции за 6 години. Златото е 1700 $ грубо.При това тези 543$ на унция разходи за дейноста са по американските рудодобивни стандарти.
1
 
2
 
4
Mechkata до: Стоян Петров
преди 1 година
Не се практикува в България, а в някоя от страните от Африка - още по-евтино. Ако нито едно от находищата ни не спадаше към твоето определение за "златна мина" Дънди прешъс нямаше какво да правят в БГ.

Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*