Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Клиничните пътеки за медицинска дейност ще бъдат увеличени с 10%

Здравната каса ще започне разплащане на надлимитнита дейност на болниците от 2015 г. насам

Клиничните пътеки за медицинска дейност ще бъдат увеличени с 10%

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Очаква се клиничните пътеки за медицинска дейност да получат 10% увеличение. Това ще се случи с предстоящото подписван на анекс на Националния рамков договор 2020-2022 г. за увеличаване на различни пътеки за медицински дейности, включително и тази за COVID-19.

Става дума за една доста по-мащабна промяна, която на практика ще обхване всички пътеки, заяви пред БНТ заместник-директорът на "Пирогов" и заместник-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

По думите му този анекс ще обхване всички клинични пътеки, като се надява да получат поне 10-процентно увеличение, като "тези за инфекциозни болести и за ковид-лечение, увеличението ще бъде още по-голямо.

Ритъмът на работа на болниците беше нарушен значително в резултат на ковид-епидемията. Ние досега винаги сме получавали заплащане за това, че лекуваме пациентите и нашето заплащане винаги е зависело от това колко пациенти лекуваме, обясни проф. Габровски. 

Още по темата

По думите му кризата коренно е променила ситуацията. "Ние от една страна трябваше да имаме пълна готовност за поемане на пациенти с всякакви заболявания, от друга страна нямаше този нормален пациентопоток,в който ние можем да осигурим финансирането на лечебните заведения и заплатите на персонала, консумативи и т.н.", каза Габровски.

Той обясни, че в резултат на това беше взето решението да се покриват 85% от очакваните разходи, независимо от изработеното през месеца, което по думите му е "много важен механизъм, осигуряващ оцеляването на болниците в началото на тази криза".

"Сега ни предстои една зима, която е изпълнена с неизвестни и трябва да се осигурят възможно най-добрите условия, за да могат болниците и здравната система да функционират нормално. Именно в основата на всичко това е този анекс", подчерта заместник-председателят на БЛС.

"Вероятно ще започне разплащане на част от неразплатената медицинска дейност от 2015 и 2016 г", заяви още проф. Габровски. Той припомни, че това е един дългогодишен казус, който най-после вероятно ще намери своето решение. Става дума за изработена и фактурирана дейност към НЗОК, която не беше разплатена. Сега това може би ще се случи, което е важна финансова глътка въздух. Вероятно около 200 млн. лв. ще бъдат разпределени допълнително“, каза проф. Габровски.

Предстои Надзорният съвет на НЗОК да разгледа и осигуряването на допълнителен финансов ресурс за дентални дейности до края на годината. Това също ще стане с анекса към Националния рамков договор 2020-2022 г. за дентални дейности. Средствата са с източник резервът по бюджета на НЗОК и с тях ще бъдат увеличени всички дейности в първичната дентална помощ за деца и възрастни, уточняват от здравното министерство.

Подписването на анекса ще се състои в петък, като ще се извърши заедно с анекса на рамковия договор за медицински дейности. Предвидено е 10% увеличение на клиничните пътеки за болниците, увеличение на цените трябва да има и за дейностите в извънболничната помощ. 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Наред с тея механизми да се назначи и ревизия на всички болници от 2015 г. насам.

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията