Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кметът на Елин Пелин: Парите за общините трябва да са според инвестициите в тях

Заради близостта си до столицата градът ни привлича нови жители, съобщи доц. Ивайло Симеонов, който е и зам. председател на управителния съвет на НСОРБ

гледано: 2071   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Борбата за разпределение на средствата между общините в България трябва да бъде на база на броя жители и на икономическите постижения на всяка община. Трябва да има паралел с инвестициите и да има някакъв еквивалент, който пропорционално на тях да бъде връщан обратно в конкретната община. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин и зам. председател на управителния съвет на Национално сдружение на общините в България.
Още по темата

„Общината, която управлявам, е с изключителни предпоставки да бъде предпочитана от инвеститори предвид двете магистрали - Подбалканската линия, връзката със Северната скоростна тангента и Южната дъга“, заяви той.

Доц. Симеонов поясни, че специализацията му в областта на мениджмънта на високите технологии, свързани с иновации и предприемачество, му помага в управлението на Община Елен Пелин. 

„Към момента годишният бюджет на общината е 35 милиона лева, като голяма заслуга за това имат големите инвестиции“, информира той.

Симеонов посочи, че заради близостта си до столицата община Елин Пелин привлича нови жители.

Според него в интерес на общината е населението ѝ да нараства и смята, че това ще е от значение при кандидатстването за средства от Европейския съюз през следващия програмен период.

Още по темата

„Финансирането ще бъде свързано с броя на населението в общината, като са предвидени по 575 лв. на човек, така че колкото повече жители имаме, толкова по-добра ще бъде средата за живот“, убеден е доц. Симеонов.

Кметът на Елин Пелин определи финансовата децентрализация като авторитарна и подчерта, че от години това е проблем за управлението на общините.

„Много лесно се контролират общините, когато не им се дават необходимите инструменти. Средствата се дават централно, а не по брой на население и инвестициите - така, ако една партия държи властта, тя може да подкрепя своите общини“, коментира представителят на Националното сдружение на общините в Република България.

Ивайло Симеонов настоява да има паралел с инвестициите, които да се връщат в инфраструктурата на общините. Той е скептичен, че правилно ще бъдат разпределени средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост.

По думите му Зелената сделка е най-силно изкрещяното SOS в ЕС, с оглед на това, че в последните 10-15 години не е имало последователност в политиките съобразно ефекта на цялото производство върху околната среда. 

„До 2030 г. трябва да отговаряме на критериите на ЕС, що се отнася до Зелената сделка. Не само нашата, но и всички други общини ще бъдат готови да извършат промяната, когато хората осъзнаят колко голяма е опасността да генерираме толкова много отпадък“, каза доц. Симеонов.

Той даде пример с разделното събиране и проблеми при изпълняването на екологичните цели в общината, когато се е наложило да направят проект с паралелно събиране на отпадъка. Кметът на Елин Пелин настоява и за по-голям контрол върху дейността на фирмите, които прилагат програмата. 

Какви са регионалните и местните политики в Община Елин Пелин? Кои са дефицитите и има ли решения при проектното финансиране? Как се привличат млади семейства и квалифицирана работна ръка в Елин Пелин?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Защо 45-ият парламент ще заседава в старата сграда?