Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Конституционният съд прие доказателствата за двойното гражданство на Кирил Петков

Отхвърлено е искането му за събиране на други доказателства по казуса

Конституционният съд прие доказателствата за двойното гражданство на Кирил Петков

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) е приел писмените доказателства по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Предстои конституционните съдии да установят кога точно канадските власти са взели решението, според което Кирил Петков вече не е поданик на Канада. Преди дни стана ясно, че в документа, предоставен от Петков, пише, че той е престанал да е канадски гражданин от 20 август тази година.

Приетите писмени доказателства ще бъдат публикувани заедно с определението на страницата на съда в интернет по партидата на конституционното дело със заличаване на личните данни, се посочва в решението на съда.

Още по темата

Със същото определение Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

Конституционният съд отказа да изслуша Петков по делото за двойното му гражданство с мотив, че като заинтересовани страни могат да се конституират - при това при определени хипотези, само действащ народен представител и действащ президент или вицепрезидент, предава БНР.

Отхвърлено е било и искането на Петков по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков. 

Съдът няма срок, в който да обяви решението си, но очакванията са това да стане преди изборите на 14 ноември.

Конституционният съд беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Кирил Петков за министър в служебния кабинет.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът свиква Народното събрание на 3 декември