Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Коронавирусът блокира почти напълно работата на хотелиерите през април

Три четвърти от хотелите в страната са били затворени, нощувките са били с 95% по-малко, а приходите от се сриват с над 95 на сто, отчита НСИ

Коронавирусът блокира почти напълно работата на хотелиерите през април

Снимка: Pixabay

Блокадите в рамките на извънредното положение заради коронавируса у нас са се отразили пагубно върху дейността на хотелиерите през април. Въпреки че през пролетния месец имаше много почивни дни около Великден, три четвърти от хотелите в страната са били затворени, нощувките са били с безпрецедентните 95% по-малко, а броят на пренощувалите лица се срива с над 96 на сто. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за месец април.

Три четвърти от хотелите в страната са били затворени през април в сравнение със същия месец на миналата година, става ясно от данните на националната статистика. В условията на извънредно положение са функционирали 506 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 15.0 хил., а на леглата - 28.6 хиляди. На годишна база общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява със 75,3%, а броят на леглата в тях - с 81,9%. 

Още по темата

Тотален срив се отчита и при броя на на нощувките в хотелите през април. Нощувките са били едва 49.5 хил., или с 94,9% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голям спад (с 98.5%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди, или местата, които по традиция са най-търсените предимно от чужди туристи. През пролетния месец тази година в хотелите от висок клас са реализирани 38,7% от общия брой нощувки на чужди граждани и 9,5% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 31,6% от нощувките на чужди граждани и 27% - на българи. В останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 29,7 и 63,5%.

Очаквано и броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през месеца намалява драстично. Те са с 96.3% по-малко в сравнение със същия месец на 2019 г. и достигат 16.5 хиляди. Регистриран е срив както при чуждите граждани - с 98,2%, така и при българските - с 95.2%. Българите, нощували в местата за настаняване през април 2020 г., са 13.4 хил. и са реализирали средно по 2.9 нощувки. Чуждите граждани са 3.1 хил. и са реализирали средно по 3.5 нощувки, като 74,9% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

Заетостта на леглата стига безпрецедентно ниски нива през този април. Общата заетост на леглата в местата за настаняване спада до 6,1%, като намалява с 16,8 процентни пункта в сравнение с април 2019 година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 1 и 2 звезди – 8,2%, следват местата за настаняване с 3 звезди – 5,6%, и хотелите с 4 и 5 звезди – 3,4%.

Реализираните приходи от нощувки през април се понижават до 2,3 млн. лв., или с 95,5% по-малко в сравнение с април 2019 година. Регистриран е срив на приходите както от чужди граждани - с 96,4%, така и от български граждани - с 94,4%.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Общините настояват за гъвкаво управление на водните ресурси