IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: Свръхрегулациите върху фирмите водят до липса на лекарства на пазара

Трябва да се върви към либерализация на аптечния пазар, твърди председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки

09:13 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Костов: Свръхрегулациите върху фирмите водят до липса на лекарства на пазара

Прекаленият регулаторен натиск върху производителите на лекарства е причина за изтеглянето на важни медикаменти от пазара, защото тези компании са принудени да работят на загуба. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

По думите от нашия пазар вече са изтеглени над 130 лекарства, защото фирмите са принудени да продават препаратите под себестойност, а тенденцията ще продължава.

Костов коментира също, че изначално бюджетът на Здравната каса е нисък, а не самите разходи, които се правят за медикаменти. "Причината не е в свръхразход за лекарства, а в малките бюджети", каза Костов.

Риск представлява и паралелният експорт, посочи той. По думите му липсата на важни лекарства за значими заболявания е и заради този експорт, защото те веднага се изнасят обратно в чужбина поради разликата в цените. 

Според Костов трябва да се върви към либерализация на аптечния пазар, а не по пътя на принудата. Той каза още, че намерението на здравния министър Петър Москов да прави национална аптечна карта е безсмислено, тъй като и сега съществува Агенция по лекарствата, която дава разрешенията за откриването на аптеки. Агенцията е и наясно не само в кои места има аптеки, но знае дори кой работи там, защото отговорният фармацевт също подлежи на лицензиране. Затова според Костов тази идея няма да допринесе с нищо.

"Няма по-логично от това пазарът да определя броя на аптеките - когато няма клиенти, няма и аптеки, иначе всички регулации са излишни", каза още експертът.

Според него всяко насърчаване за отваряне на аптеки дори в малки населени места има резон. Въпреки това и тук Костов вижда малък смисъл, защото аптеките там винаги ще търпят конкуренцията на аптеките в големите населени места.

"Има други начини за решаване на проблема с достъпа, например разрешаване на доставка на медикаменти от аптеката до крайния клиент, което е особено важно за трудно подвижни хора. Друг начин е разрешаването на помощник- фармацевт да отваря аптека, което ще даде възможност на над 9 хиляди души да бъдат използвани в полза на хората", каза още Костов.

Според него, за да има лекарствоснабдяване на някои места, не е необходимо задължително да има и аптеки. "Трябва да бъде разрешен друг тип снабдяване до пациента", категоричен е Костов.

Още новини вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още