IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kurier: EVN трепери за бизнесa си в България

В случай на отнемане на лиценза EVN ще иска обезщетение от Арбитражен съд във Вашингтон

10:00 | 25.03.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Kurier: EVN трепери за бизнесa си в България

Енергийният доставчик от Долна Австрия EVN е изправен пред изнервящи дни. Българският министър на енергетиката кара дъщерното дружество на EVN в страната да плати до сряда около 60 милиона евро на държавната компания НЕК. В противен случай EVN България ще загуби лиценза си, пише в свой материал австрийският всекидневник Kurier.

Иначе казано – мениджмънтът ще бъде изхвърлен, а бизнесът - национализиран. Енергийният министър Драгомир Стойнев твърди, че EVN дължи на НЕК милиони. Австрийската компания отрича, категорично отказва да плати и изчаква дали правителството в София всъщност ще се осмели на национализация.

Икономическият фон на конфликта е лесно обясним: през 2012 г. България въведе промоция на зелена електроенергия, която предварително се финансираше от енергийните компании. Следователно EVN България, точно както другите две комунални фирми в страната - чешката компания CEZ и Energo-Pro (те имат същия проблем като EVN) изплаща субсидиите към предимно оперираните от частни бизнесмени соларни и вятърни паркове. Правителството обеща, че НЕК ще възстанови парите. Въпреки това обаче НЕК никога не е платила.

EVN България спира плащанията към НЕК, от чиито централи купува ток и призова за арбитраж във Вашингтон. Според говорителя на EVN Щефан Цах в спора с НЕК сега става дума за общо 120 милиона евро, дължими от НЕК на EVN. Съдът ще трябва в случай на отнемане на лиценза да присъди и обезщетение за EVN, смята Цах. Това би могло да бъде скъпо начинание за България. В крайна сметка през 2005 г. EVN купи българския оператор за 270 милиона евро и оттогава е инвестирала 600 милиона евро.

Със спора EVN навлезе силно в политическия безпорядък на България. Държавната НЕК наподобява по-скоро „каца без дъно“, в която се наливат пари, които изтичат някъде, отколкото енергиен и минен концерн. За НЕК се твърди, че вече има затруднения да плаща заплати на служителите си. За министър Стойнев, топ кандидата на социалистическата партия за изборите за ЕС (той не е в листата, б. ред.), това би била истинска катастрофа. Ето защо той се опитва да понапълни касата на НЕК. А чуждите енергийни компании изглеждат идеално за тази цел, завършва материала си Kurier.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
ЕВН би следвало да върне много пари на българския народ. Има силно основание да трепери източвача на живота ни! Ако и напрвя един одит на разходите за "инвестиции" ще има да враща и нема да и ситгнат! ВЪН от страната ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
чакай-да не се окаже, че мача е друг и тия 320 милиона им ги вземат тихо мълком:) Щото тоя дефицит сигурно го има, но може да е заровено зайчето и на друго място-например спреният проект в Белене. Ти може би вярваш в добротата на запада и в честността на западните инвеститори, които мислят за българският потребител, но аз смятам, че всеки частник(а и повечето държави) си гледат интереса на всяка цена. И не, че мисля, че ДКЕВР са честни и добри, но смятам, че цената си ни беше надута като стой та гледай. Кажи ми, че не съм прав.Военната и икономическата мощ са обвързани. Не аз набърквам днешна Русия със социализма. Аз смятам днешна Русия за по-дясна от днешна Германия, например. А защо не ме питаш що не емигрирам в Китай, например, ами си си заплюл Северна Корея? Всеки път ти отговарям така и никога не виждам отговор! Скоро приятел се върна от там(протестър от ултрасите) и не ми каза нищо лошо, даже напротив. Ти що не емигрираш в Мексико? Там са капиталисти, да видиш кви са чудесни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Винаги в такива случаи питам, защо не емигрираш в Северна Корея? Кое на Русия и е социалистическо според теб? Хайде стига с тези манипулации. Защо набъркваш днешна Русия със социализма? Защо смесваш военната и икономическа мощ? Изобщо, дай по-реално с фактите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ами кога ли ще се усети? Ето кавгата е за едни 320 милиона.. на дефицит прилича. А на кого е на подчинение ДКЕВР не зная, уж е независима, само че нещо много подават оставки независимите ръководители на ДКЕВР. Нещо чух, че до европарламента са стигнали жалбите колко е независима ДКЕВР, такива ми ти работи. А че са едностранни.. така виждам аз нещата. Ти можеби вярваш в добротата на ДКЕВР и премиера, в гнилотата на запада и капитализма и в изконното зло на ЕРПтата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
и айде стига с тия констатации едностранчиви, дето си ги гледал по телевизията. Китай така гние, та чак се тресе от гниене, пък няколко години той беше двигателя на световната икономика. Щото си спомням, че не много отдавна на тоя здрав капитализъм в САЩ му отпуснаха, чисто по социалистически едни 700 милиарда да си спасят икономиката. И е толкова силен, че сега една Русия(хем е чувствително по-малка от СССР и СИВ) си развява коня както си иска и капиталистите се чудят как да го подхванат, че да не си изгубят пазарите. Цъкни сега минус и ми кажи, че разбираш от АйТи и в УСА се произвежда всичко, а изостаналите камунези и бивши соц. държави не могат се оправят и само от добра воля САЩ са им оставили Крим(на Русия) и ролята на фабрика на света(на Китай). :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
а кога ще се усети дефицита? В смисъл да знаем, не за друго. Освен това-ДКВР не е на подчинение на премиера, а именно ДКВР решава за цените на тока, ама кво ли ти дреме-дай да пишем. Тия 4 палеца нагоре(засега) са все от някакви многознайковци, мога да се обзаложа:)А може ли, за един председател на ДКВР да изглеждат така работите(нека приемем чисто спекулативно тая теория-само като хипотеза)-"тия се оляха, дай да им резнем малко печалбата"?АМА ДАВАЙ ДА ПИШЕМ УХААА УХААА, действай!!!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
пфхахахаха:) 100% съм сигурен, че си ако не шоп, то поне врачанин или македонец:) другаде няма такова възпитание:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Ах този гнил капитализъм! 50 години гние, та и повече, най-висшия и последен стадий отиде в историята, а гадния прогнил и прояден от червеи капитализъм продължава да гние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 10 години
след капитализма ще има яхтени пристанища,къщи катедрали,много елитни ***,бентлита,казина и 4алготеки....и циганизирано стадо ....вси4ко се продаде на западните компании под натиска на сащ..това е 4аст от инвазията и прехода,много богати послушници и народ овце без бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Как биха могли да изглеждат размислите на един премиер-социалистДай да намаля тока. Това разбира се ще доведе до дефицит в системата, обаче няма да се осети веднага, а народа ще се изкефи и ще види колко съм добър. Като се усети дефицита, ще накарам гадните капиталисти да платят дефицита. Ако откажат, ще им отнема лиценза. Народа ще се изкефи че съм ги набил гадните капиталисти и ще разбере че съм още по-добър и честен, а и силен. Е, те ще ме осъдят.. ааа.. пардон, ще осъдят България. Ще платим няколко милиона, ама дреме ми, няма да ги платя аз, а народа няма да разбере, че ги плаща той, нали няма да ги пише на сметката за тока...А после.. ами после ще съм национализирал ЕРПто ( ще съм го платил с онези пари, дето не ги пише на бележката) и ще го приватизирам пак, УХАААА пак ще има комисионни, а междувременно, докато е държавно, пак ще има пликчета с надпис Р.Овч.... УХАААА УХААААА, действай!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още