IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Павлова: Младите активно трябва да участват в дебата за бъдещето на Европа

Гласът им ще бъде чут и тяхното мнение има значение, каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС

16:25 | 10.04.18 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дебатът за бъдещето на Европа трябва да се състои с активното участие на младите хора. Това каза министърът за българското председателство Лиляна Павлова, която откри Конференция за гражданското застъпничество заедно с ръководителя на Представителството на ЕК в България – Огнян Златев, и директора на Българския център за нестопанско право – Надя Шабани, съобщиха от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Младите хора трябва да бъдат уверени, че гласът им ще бъде чут и че тяхното мнение има значение. Това е голямото предизвикателство пред нас, особено през 2018 г., когато България е председател на Съвета на ЕС, каза Павлова.

По време на форума министър Павлова е посочила пред младите хора, че именно те са нашите застъпници, чрез които можем да привлечем по-апатично настроените техни връстници към силата на гражданското общество.

Тя е акцентирала и върху инструментите, чрез които гражданите на ЕС могат да повлияят на настоящето, в което живеят.

Важен законодателен пакет е Регистърът за прозрачност, по който в момента се провежда междуинституционален диалог. Регулирането ще позволи лобистите да могат да работят прозрачно, е обяснила Павлова. У нас думата "лобиране" се свързва с определени непрозрачни практики, но ние трябва да я направим позитивна. По този начин, регулирайки лобирането на общоевропейско ниво - на ниво ЕК, ЕП и Съвета на ЕС, ще дадем пример и на държавите членки как да се лобира, за да може да се чува мнението на гражданите, бизнеса, на младите хора при изготвянето на законодателство, е посочила министър Павлова.

Според нея друго, което трябва да се подобри, е Европейската гражданска инициатива.

Това е прекрасна инициатива, но изядена от бюрокрация. Тя функционира и в момента като дава възможност на 1 милион граждани от най-малко 7 държави членки да поискат от ЕК в рамките на нейните правомощия предложение за законодателен акт, работим по изменение на правилата за нейното функциониране, за да стане по-малко бюрократична, но и да гарантира защитата на личните данни, е обяснила Лиляна Павлова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 5 години
МЛАДИТЕ НЕ УЧАСТВАТ В НИКАКВИ ДЕБАТИ ПАВЛОВА. ТЕ ПРОСТО НАПУСКАТ СТРАНАТА ПРЕВЪРНАТА ОТ ВАС В ЕДНО ОТВРАТИТЕЛНО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ТАКА , ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯ ХОДЕЩ БЪЛГАРИН ЗАТВОРИ ВРАТАТА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ . ЩЕ ОСТАНЕТЕ САМО ВИЕ И ТЕЗИ КОИТО ТОЧАТ СОЦИАЛНИТЕ ФОНДОВЕ.ТО ВСЪШНОСТ ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ИЗТОЧЕНО. Колко милиона сме бе Паврова - 4 или 5 ??СЪСИПАХТЕ ВСИЧКО!УБИХТЕ БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още