IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново

Негативните оценки за последните два парламента форсират очаквания за преформатиране на политическото пространство, посочи управителят на агенция „Екзакта“

22:43 | 24.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Продължаваме промяната“ е проект, който впечатлява хората с това, че залага на потенциала на млади и образовани българи, учили в чужбина, върнали се вече у нас. Опасенията са, че традиционните партии имат ресурс да неутрализират подобен проект. Това коментира по БНР Лидия Йорданова, управител на агенция „Екзакта“, след проучване, при което е използван методът през фокус групи да се установят нагласите на избирателите преди вота за президент и парламент.

„Хората не мислят доброто управление задължително като ново, а като управление с добър профил – експертен, политически, консенсусен и медиен“, посочи социологът.

Според хората едно от предизвикателствата пред новата формация е дали ще успее да очарова не само чуждия електорат, но и да печели подкрепата на негласувалите българи. Те очакват новата политическа формация „Продължаваме промяната“ тепърва да се доказва.

„Конкуренцията с „Има такъв народ“ и с „Демократична България“ няма как да бъде избегната“, посочи Йорданова.

Социологът подчерта, че хората мислят, че сегашната политическа ситуация е нова и различна.

„Негативните оценки за последните два парламента форсират очаквания за преформатиране на политическото пространство и за смяна на поколенията в политиката. Хората бяха стъписани от липсата на продуктивна комуникация между парламентарните групи. Според населението всички са виновни“, е изводът след проучването на Лидия Йорданова.

Тя подчерта, че няма промяна в профила на подкрепата за Слави Трифонов – „младежкият електорат в основата на неговата електорална подкрепа засега не е ревизирал в голяма степен нагласите си да подкрепя тази партия“.

Управителят на агенция „Екзакта“ потвърди, че ГЕРБ наистина е първа политическа сила от много време.

„Би било редно да се твърди, че ГЕРБ е била първа политическа сила на територията на България и на предишните избори... Има две формации, които са на завет - ДПС и ГЕРБ, електоратът им не е подложен на натиск от източване. Що се отнася до БСП – не съм убедена, че ще могат да реализират ръст в рамките на кампанията... ГЕРБ провежда съзнателна стратегия да печели от неблагополучията, които му приписват други партии“, определи политиката на основните политически партии Лидия Йорданова.

Според нея протестните партии не са реализирали особено твърд електорат, но напомни, че те мобилизират поддръжниците си в последните две седмици преди изборите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още