Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мартин Димитров: Дефицитът в бюджета ще е 3%

Трябва да довършим газовата връзка с Гърция, посочи председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации

гледано: 2049   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
До края на януари проектобюджетът на държавата ще бъде внесен в Народното събрание, като до средата на януари ще започне публичното му обсъждане. Тъй като право да внесе бюджет има само правителството, забавянето е било заложено още по време на изборите и е обосновано от ситуацията, която е извънредна, обясни в Bulgaria ON AIR председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации Мартин Димитров.
Още по темата

Той потвърди, че не е привърженик на мораториумите, затова не е гласувал в подкрепа на мораториума върху увеличението на цените на тока, парното и водата.

„Приемаме, че това е начин за печелене на време, докато се подредят нещата в енергетиката“, коментира депутатът. Според него умният ход ще бъде, ако мораториумът върху цените на тока, парното и водата бъде отменен по-рано, като се приемат мерките, които вече са планувани.

"Те са за подкрепа на небитовите потребители, отделно за топлофикациите и енергоразпределителните дружества. Важно е също така да не се увеличава данъчната тежест. По отношение на максималния осигурителен доход има важен дебат. А втората стъпка са реформите, които трябва да бъдат подготвени и стартирани от средата на годината. Има доклад на Сметната палата, който казва, че толкова много по неправилен начин са правени промени в бюджетите в годините, че това трябва да бъде спряно", заяви Димитров в коментар ще покрие ли бюджетът всички разходи за 2022 г.

Той смята, че дефицитът в бюджета ще бъде по-малък от това, което се очакваше. "Има шанс дефицитът да е около 3%, което за такава ситуация е добър вариант. Големият неовладян бюджетен дефицит носи след себе си проблеми с дълга, с това финансирането в частния сектор да поскъпва“, посочи депутатът.

Той е на мнение, че минималната работна заплата трябва да бъде свързана с нарастването на производителността на труда. "Ако вземете големите градове – има сериозно нарастване, но в малките населени места ситуацията е по-различна. Там заетостта е по-малко. Затова трябва да се помисли дали идва времето на възможността да има диференцирана минимална работна заплата", подчерта председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации.

Той смята, че един от важните въпроси, които засягат икономиката ни, е защо не купуваме азерски газ.

"Газовата връзка с Гърция е голяма енигма, тя трябва да бъде довършена, защото не само азербайджански газ, но и ще ни даде достъп до терминал за втечнен газ, който в момента се строи и трябва да е готов в началото на другата година. Трябва да започнем преговори за нов договор за природен газ с Русия и е добре в такива преговори да имаш изградена газова връзка. И да е ясно, че алтернативата работи", убеден е Мартин Димитров.

Според него договорът трябва да е кратък и гъвкав, да може да се купува природен газ от различни източници и да има конкуренция, като „не е дългосрочен и обвързващ“.

Рекордните пари, събрани данъци от НАП, депутатът коментира така: "За да има добра събираемост, основният контрол трябва да е върху големите компании. Има емблематични компании, за които всички знаем, че нещо не се получава с плащането на данъци", е мнението на икономиста и се надява да има сериозен контрол, след като години наред е бил занижен.

Мартин Димитров съобщи, че парламентът не е приел отчета на Агенцията за публичните предприятия и контрол (бел. ред. Агенцията за приватизация).

Не са събрани средства над 100 млн. лева от приватизационни сделки в периода от 1 януари до 1 юни 2021 година и Димитров потвърди, че в няколко конкретни сделки не е защитен интересът на държавата. Той не конкретизира от коя приватизационна сделка не са постъпили в хазната 53 млн. лева, както се изисква по договор, но потвърди, че вече се водят преписки. 

Какви са приоритетите в политиките на 47-то Народно събрание при определянето на параметрите на Бюджет 2022? Защо ще има забавяне на средства от Националния план за възстановяване и устойчивост? Защо парламентът не прие отчета на Агенцията за публичните предприятия и контрол? Къде в българската икономика могат да се привлекат най-много чуждестранни инвестиции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работи: Екип на Bulgaria On Air

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Към момента е 7 % про рейт. Явно, ще намаляваме пенсиите май..

Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра