Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Месечната инфлация у нас се ускорява до 0,7% през април

Данните на НСИ показват ръст в цените на хранителните продукти, облеклото, жилищата, енергийните продукти, ресторантите и хотелите, както и транспорта

Месечната инфлация у нас се ускорява до 0,7% през април

Снимка: Pixabay

През април 2021 г. цените на потребителските продукти в България се увеличават с 0,7% спрямо март, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Статистиката показва, че инфлацията се ускорява, след като през март месечното изменение на потребителските цени беше в рамките на 0,1%. 

Още по темата

Спрямо декември 2020 г. инфлацията достига 1,6%, а годишната инфлация през април в 2%. Според изчисленията на НСИ средногодишната инфлация за периода май 2020 г. - април 2021 г. спрямо същия период година по-рано достига 0,8%. 

През април спрямо март цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки се увеличават с 1,1%, докато тези на алкохолните напитки и тютюневите изделия намаляват с 0,1 на сто. В същото време цените на облеклото и обувките нарастват с 6,6%, докато тези на жилищата, водата, електроенергията, газа и другите горива отчитат ръст от 0,2%.

Според НСИ цените на жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома нарастват през април спрямо март с 0,1%, докато при здравеопазването цените остават непроменени.

През март поскъпват още транспортът (2,1%) и ресторантите и хотелите (0,4%), докато спад в цените отчитат съобщенията (1%), развлеченията и културата (1,6%) и разнообразните стоки и услуги (0,4%).

Непроменени остават цените в сферата на образованието.

По изчисления на НСИ хармонизираният индекс на потребителските цени за април спрямо март достига 100,7%, т.е. месечната инфлация е 0,7%. На годишна база инфлацията е 2%.

Средногодишната инфлация за периода май 2020 - април 2021 г. спрямо май 2019 - април 2020 г. е 0,6%.

Индексът на цените за малката кошница за април спрямо март 2021 г. е 100,8%, а от началото на годината (април 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 101,5%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*