Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Министерският съвет прие седемгодишен план за управление на отпадъците

С плана ще се подпомагат проекти на централните и местните власти в ефективното използване на отпадъците като ресурси с национално и европейско финансиране

Министерският съвет прие седемгодишен план за управление на отпадъците

Снимка: Столична община

Правителството прие Национален план за управление на отпадъците (НПУО) за периода 2021-2028 г. Документът е план на прехода от управление на отпадъците към ефективното им използване като ресурс и устойчиво развитие чрез предотвратяване на образуването им, съобщиха от пресцентъра на Министерският съвет.

Още по темата

Планът ще подпомага централните и местните власти за концентрация на ограничените ресурси към приоритетни за финансиране проекти в сферата на управление на отпадъците от национални и европейски източници на финансиране.

Генералната стратегическа цел на страната е подобряване прилагането на йерархията при управление на отпадъците от обществото и бизнеса. Предвижда се това да стане чрез намаляване на вредното въздействие на отпадъците чрез предотвратяване образуването им и насърчаване на повторното им използване; увеличаване на количествата на рециклирани и оползотворени отпадъци; намаляване на количествата и на риска от депонираните битови отпадъци.

Планът е разработен в съответствие с Рамковата директива за отпадъците и Закона за управление на отпадъците като част от цялостната национална система за планиране.

Изпълнението на мерките в Националния план за управление на отпадъците ще осигури достигане на националните цели, заложени като изисквания в европейското законодателство, уверяват от Министерския съвет.

При разработване на плана са взети предвид и основните постановки за развитието на България с хоризонт към 2030 година.

Той е съобразен и с Националната програма за развитие (НПР 2030), Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024), Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха (2020-2030), Третия национален план за действие по изменение на климата за периода 2013-2020 г.

Investor.bg припомня, че по идея на служебния екоминистър Асен Личев беше забранен вносът на отпадъци и транспортирането им през нашата акватория на Черно море. Целта е опазване на околната среда и водите, както и да се отговори на общественото настроение във връзка със зачестили злоупотреби.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Летищата в Бургас и Варна ще платят концесионното възнаграждение до края на 2021 г.