IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Найденов разпореди повторна проверка за продажбата на земи срещу бонове

Ако проверката установи, че има защитени земи, те ще бъдат изключени от търговете, е казал министърът на земеделието

15:33 | 28.09.12 г.
Мирослав Найденов разпореди повторна проверка за продажбата на земи срещу бонове

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е разпореди повторна проверка за продажбата на земи с компенсаторни инструменти в някои райони на страната, се казва в съобщение на министерството.

Той е разговарял с представители на коалиция „Да остане природа в България”, които сигнализираха по-рано днес за земи, които са защитени зони, но не са извадени от търговете.

Става въпрос за имоти в Плевенска, Пловдивска и Хасковска област, където има защитени зони от Стара планина, Родопите и местността Невида, която е буферна зона на резервата около връх Богдан в Средна гора.

Министър Найденов е заявил, че след проверката, ако има подобни земи, те ще бъдат изключени търговете.

Преди месец стана ясно, че поради грешки в информационните системи на земеделското министерство сред предложените 154 хил. дка са включени около 50 хиляди дка публична държавна собственост в защитени територии, които не подлежат на продажба.

След сигнал от еколозите министерството на земеделието преразгледа статута на ливадите и пасищата, в резултат на което бяха извадени 50 000 дка ливади и пасища, които са част от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Според коалиция „Да остане природа в България” причината за недоразумението се поражда от факта, че новите защитени територии формално още нямат подобен статут, тъй като решенията за тяхното обявяване не са обнародвани в „Държавен вестник“. Самите разрешения се издават от екоминистерството, припомниха експертите.

От земеделското министерство са поканили представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи на среща в понеделник, за да се обсъди съдбата на предвидените за приватизация чрез компенсаторки земеделски земи в защитени местности или зони по българското и европейското природозащитно законодателство.

* Актиализирано в 17:45 с информацията от съобщението на Министерството на земеделието и храните.

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още